Companii

Proiectele de infrastructura si dezvoltarea retelelor de apa ridica piata de tevi din material plastic la 150 mil. euro

Proiectele de infrastructura si dezvoltarea retelelor de apa ridica piata de tevi din material plastic la 150 mil. euro

Consumul de tevi din PVC depinde de proiectele de infrastructura si de cele imobiliare, iar cererea de tevi din PE este influentata de lucrarile de modernizare si extindere a retelelor de gaze si de apa

24.03.2008, 23:04 194

Consumul de tevi din PVC va ajunge anul acesta la circa 40.000 de tone, in timp ce consumul de PE se va ridica la 50.000 de tone, potrivit datelor prezentate de jucatorii de pe piata. Ritmul de crestere s-ar putea intensifica in urmatorii ani si datorita investitiilor din Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu, care presupune investitii de 4,5 miliarde de euro.
"Activam pe o piata aflata intr-un cadru investitional atractiv, avand in vedere deficitul de locuinte de pe piata locala si investitiile care vor fi derulate in urmatorii ani prin programele operationale. In prezent lucram la foc continuu, cu un program de lucru in trei schimburi, 7 zile pe saptamana, pentru a face fata cererii de pe piata", a declarat Emanoil Viciu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de tubulatura din PVC.
Valoric, piata de tevi din PVC va ajunge la 60 de milioane de euro, in timp ce vanzarile de tevi din PE se vor incadra in jurul nivelului de 85-90 de milioane de euro. "Consumul de tevi din PVC si PE va creste pana in 2010 cu cel putin 10-12%, in timp ce importurile vor ramane la circa 10% din piata", afirma reprezentantii Rehau.
Compania detine in Romania o fabrica la Sibiu, patru depozite structurate in trei birouri de vanzari, la Bucuresti, Cluj-Napoca si Bacau, precum si un centru de logistica infiintat anul trecut.
Daca consumul de tevi din PVC depinde de proiectele de infrastructura si de cele imobiliare, cererea de tevi din PE este direct influentata de lucrarile de modernizare si extindere a retelelor de gaze si de apa.
"Piata pe care activam are un potential foarte mare, insa uneori este fluctuanta. Depindem foarte mult de banii alocati pentru reabilitarea si extinderea retelelor de apa si gaze", spune Sever-Costin Cobianu, directorul general al Palplast, detinut de grupul Rompetrol.
Compania produce tevi din PE pentru retele de apa si gaze, fitinguri si subansambluri din PE pentru distributie gaze combustibili si retele de apa, sisteme de irigatii din polietilena si tevi din PE pentru transportul de titei.
Circa 48% din locuinte nu au acces la sistemul public de canalizare, in timp ce 35% din locuinte nu sunt cuplate la sistemul public de alimentara cu apa. In aceste conditii, consumul de tevi din PVC si polietelina (PE) va inregistra in urmatorii ani cresteri puternice, situatie care ii determina pe jucatorii de profil sa anunte investitii in majorarea capacitatilor de productie.
Astfel, grupul Teraplast Bistrita, producator de materiale de constructii si materiale plastice, va investi in urmatorii cinci ani 66 de milioane de euro in relocarea si extinderea capacitatilor de productie, precum si in dezvoltare regionala, in tari precum Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Ungaria.
Cea mai mare parte a programului de investitii va fi derulata anul acesta, cand Teraplast va investi 22,6 milioane de euro pentru continuarea procesului de relocare inceput in 2006, a carui finalizare este estimata pentru sfarsitul anului 2008.
Grupul isi va reloca cinci din cele opt unitati de productie intr-un parc industrial, situat la aproximativ zece kilometri de Bistrita, in localitatea Saratel. Proiectul va fi desfasurat pe o suprafata de aproape 20 de hectare, unde grupul intentioneaza sa construiasca alte doua fabrici noi.
In plus, grupul are in vedere si extinderea regionala, in perioada 2010-2013, prin achizitii sau investitii directe in Serbia, Bulgaria, Ucraina si Ungaria. In prezent, ponderea exporturilor in afacerile consolidate se afla la circa 6,8% si va urca anul acesta la 10-10,5%.
Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan.
Datorita cresterii cererii de pe piata, si alti jucatori, precum germanii de la Rehau, au decis sa extinda capacitatea de productie de pe piata locala si vor incepe in 2009 constructia unei noi fabrici la Cisnadie pe un teren de 29 de hectare, investitie estimata la 20 de milioane de euro.
In prezent, cea mai mare pondere in cifra de afaceri a Rehau, circa 70%, este detinuta de profilele din PVC, urmand ca in anii urmatori divizia de tevi din PVC sa-si mareasca ponderea in detrimentul profilelor datorita investitiilor in infrastructura.
Palplast intentioneaza sa construiasca inca doua centre de productie, unul in Romania si unul in strainatate, in cadrul unui program de investitii de circa 5 mil. dolari (3,5 mil. euro) pentru urmatorii 2-3 ani. Compania detine in prezent doua unitati de productie la Sibiu si in localitatea Calarasi din Moldova.
Unul dintre factorii care i-au determinat pe reprezentantii Palplast sa ia in considerare deschiderea a doua noi fabrici este valoarea ridicata a costurilor de transport, care nu permit derularea exportului pe distante mari.
Palplast are o capacitate de productie totala de 9.000 de tone de materie prima prelucrata, dintre care 6.000 de tone sunt la fabrica din Sibiu. Consumul de tevi din polietilena se ridica in prezent la circa 50.000 de tone, respectiv 80-90 de milioane de euro, in crestere cu circa 10-12% fata de anul precedent, potrivit datelor oferite de Palplast.
Cel mai mare jucator de pe piata de tevi PE este Valrom, parte a grupului Romstal, care va investi circa 30 de milioane de euro intr-o fabrica in Topoloveni, judetul Arges. Unitatea de productie va fi situata pe un teren de circa 60 de hectare, prima etapa urmand sa fie finalizata la inceputul anului 2009 .
Scopul investitiilor grupului Romstal este de a dubla capacitatea de productie a companiilor Valrom, producator de tevi PE, si a Valplast, producator de tevi PVC, in urmatorii doi-trei ani. Romstal a preferat dezvoltarea treptata a fabricii de la Topoloveni, care va fi complet operationala in 2012, pentru a diminua timpul de asteptare pana la inceperea productiei. Valrom si Valplast, cei doi producatori de tevi si fitinguri ai grupului Romstal, detin trei centre de productie in Bucuresti si unul in Ucraina, la Vinita.
Valrom a investit anul trecut 3,5 milioane de euro intr-un centru de productie in Ucraina, la Vinita, valoarea totala a investitiei urmand sa atinga 10 milioane de euro. Ucraina reprezinta de fapt o zona de trecere spre piata de profil din Federatia Rusa, potrivit reprezentantilor Romstal.
Grupul Romstal cuprinde compania omonima, cu cea mai mare pondere in cifra de afaceri, Valrom Industrie, Valplast Industrie, Belform Prod, Dezim Development, IOS Software Solutions, Center Service Instal, Autoklass Center si City Garden Distribution.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO