Companii

Provizioanele au mâncat profitul centralei Rovinari

Provizioanele au mâncat profitul centralei Rovinari

Autor: Gabriel Razi

27.07.2011, 00:03 255

Complexul Energetic Rovinari (CEN), care produce electricitateşi energie termică cu ajutorul cărbunelui, a avut în 2010 afaceride 189 de milioane de euro, în scădere cu 5,5% faţă de anulanterior, compania înregistrând anul trecut un profit de 0,14milioane de euro, de zece ori mai mic faţă de cel din 2009.

Profitul din 2010 a scăzut pentru că CEN Rovinari a constituitmai multe pro­vizioane în valoare totală de 19,7 milioane de euro,dar şi pentru că a vândut energie electrică de 7,2 milioane de europe piaţa reglementată la un preţ de 143 lei/MWh, în timp cecompania a produs această energie cu un cost mediu de 160 delei/MWh. Astfel, CEN Rovinari a pierdut circa 20 de lei pentrufiecare MWh produs anul trecut.

Aceste pierderi au apărut pentru că CEN Rovinari a avut în 2010un cost de producţie unitar de 59 de lei, cu 3 lei peste estimărilefăcute la începutul anului trecut.

"Cauza principală a creşterii costului unitar o reprezintănereali­zarea producţiei programate şi ponderii de 78% acheltuielilor fixe în costul tonei de cărbune", se arată înraportul administratorului.

Compania motivează nerealizarea producţiei de cărbune programateprin cererea scăzută pentru energie elec­trică, condiţiile meteonefavorabile de la începutul anului trecut, dar şi ca urmare alucrărilor de modificare a unor fluxuri tehnologice. Mai mult,com­pania a trimis în şomaj tehnic perso­nalul în perioadamartie-iunie a lui 2010 ca urmare a cererii scăzute pentru energiaelectrică.

Pe de altă parte, compania are de recuperat datorii în valoaretotală de 21,4 milioane de euro, în creştere cu 23% faţă de anulanterior.

Două treimi din aceste datorii sunt reprezentate de sumeleneplătite de companiile de energie electrică.

Spre exemplu, CEZ Vânzare şi CEZ Distribuţie datorează CENRovinari 2,6 milioane de euro, în timp ce de la ElectricaTransil­vania Sud compania tre­buie să recupereze 1,6 milioane deeuro.

Mai mult, compania are şi procese pe rol cu mai multe companii,printre care Imobiliar Construct Bucureşti sau Elizor Prest Moreni,pentru recuperarea altor datorii care se ridică în total la 1,5milioane de euro.

De cealaltă parte, compania are la rândul ei datorii către altecompanii care se ridică la 133 de milioane de euro. Din totaluldatoriilor, două treimi sunt credite contractate de companie pentrumai multe lucrări de reparaţii şi modernizări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO