Companii

Radu Enache, patronul Continental: E momentul investitiilor in hoteluri

Enache: E momentul investitiilor in hoteluri

Radu Enache, Continental: Vom angaja 160 de oameni pentru doua hoteluri

10.02.2009, 17:18 749

Grupul hotelier Continental, controlat de omul de afaceri Radu Enache, si-a bugetat in acest an investitii de 30 de milioane de euro orientate catre finalizarea singurei unitati de cinci stele din cadrul grupului, Grand Hotel Continental din Capitala, si a unui hotel Ibis la Sibiu.

"Cele doua hoteluri vor fi deschise in luna iunie si vom angaja pentru aceste unitati circa 160 de persoane. Totodata, in bugetul de investitii programat pentru 2009 este inclusa si deschiderea santierului la Timisoara, unde vom demara constructia unui Continental Forum", a spus Radu Enache, presedintele si actionarul majoritar al grupului Continental, care a rulat anul trecut afaceri de circa 27 de milioane de euro si care numara in jur de 1.000 de angajati.
Radu Enache este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, alaturi de George Copos, care detine grupul Ana Hotels, Joseph Goschy, proprietarul lantului Unita sau Mohammad Murad, care controleaza grupul Perla Majestic. Din cele 30 de milioane de euro care vor fi investiti in acest an, 70% vor fi fonduri atrase si 30% vor fi fonduri proprii. "Vom atrage fonduri de la banci sau prin contracte de tip sale&lease back", a spus Enache, care a precizat ca gradul de indatorare al grupului se ridica la 28% din valoarea activelor. Pentru a atrage lichiditati Enache a vandut in anii trecuti dupa metoda "sale&lease back" Continental Arad, Ibis Parlament si Ibis Constanta catre Raiffeisen Leasing, urmand ca dupa o perioada de 10 ani acestea sa reintre in proprietatea grupului.
Lantul hotelier Continental va ajunge in acest an la 16 unitati, tinta lui Radu Enache fiind de peste 35 de unitati. Acest plan de extindere a fost lansat de Enache in 2007, cand a atras fondul de investitii ceh PPF in actionariat si a anuntat investitii de 135 de milioane de euro. PPF detine 40% din Conti Hotels, vehicul cu o participatie de 76% la Continental.
"In acest moment am realizat investitii de 60 de milioane de euro din bugetul de 135 de milioane de euro programat acum doi ani. Pretul in constructii e scazut, deci e bine sa se faca investitii in prezent. Nu cred ca vom depasi acest buget, dar perioada de finalizare se va prelungi cu circa doi ani, pana in 2012-2013 ca urmare a crizei", a spus Enache.
Printre orasele in care Enache vrea sa deschida noi hoteluri se numara Arad, Cluj, Bucuresti si Iasi. "In Bucuresti detinem un teren de 8.100 de metri patrati pe care vrem sa dezvoltam un Continental Forum, Ibis, care vor avea impreuna circa 450 de camere, si un centru de conferinte. In Arad vrem sa dezvoltam un Ibis si un Hello, la Cluj un Ibis si un Continental Forum, iar la Iasi un Continental Forum, un Ibis si un Hello", a mai spus Enache.
Din cele 35 de hoteluri programate pana la sfarsitul perioadei de investitii, 10 vor functiona sub brandul de doua stele Hello, care a fost lansat pe piata anul trecut, prima unitate de acest tip fiind deschisa in zona Garii de Nord din Capitala.
"Anul acesta nu vom demara santiere pentru noi hoteluri Hello. Programul Hello este mai versatil si se adreseaza si celor care ar vrea sa faca acest tip de hoteluri si noi sa le francizam sau sa le operam sub contract de management. In prezent Continental nu va investi in proprietati proprii de doua stele, dar avem discutii cu mai multi pentru contracte in Bucuresti, Targu Mures si Cluj", a spus Enache.
Hotelul Hello de la Gara de Nord a fost deschis in luna octombrie a anului trecut, estimarile pentru primul an de functionare vizand afaceri de circa doua milioane de euro.
"Rezultatele Hello au fost cu circa 7% in minus fata de ceea ce ne-am bugetat", a spus Enache, care a precizat ca in luna ianuarie toate unitatile din cadrul grupului au vazut o diminuare a gradului de ocupare. "Toata lumea a resimtit scaderi ale gradului de ocupare. In luna ianuarie gradul de ocupare a fost peste 30% pe grup. Luna ianuarie a fost cea mai proasta din ultimii zece ani si pentru ca activitatea a inceput dupa 12 ianuarie", a spus presedintele grupului hotelier.
Criza financiara va avea, potrivit lui Enache, un impact asupra industriei hoteliere, care se axeaza in principal pe turismul de business. Pentru acest an el a prevazut insa o crestere de 8% a afacerilor grupului, pana la 105-110 mil. lei (circa 27 mil. euro), in bugetul din acest an fiind incluse in plus hotelurile Hello si Continental Forum din Sibiu, dar nu si Grand Hotel Continental si Ibis Sibiu, care vor fi deschise in iunie a acestui an.
In vederea realizarii afacerilor bugetate, Enache ia in calcul micsorarea tarifelor. "Pentru anul acesta nu am prevazut o impartire a tarifului si a gradului de ocupare, ci ne bazam pe o prezenta treaza in piata care sa ne poata permite orice ajustari in timp real. Daca constatam ca gradul de ocupare este scazut, vom incerca sa il impingem prin tarife mai mici. Tinta noastra este ne atingem bugetul", a spus Enache, care a precizat ca grupul practica tarifele de anul trecut in contracte, operand discounturi in functie de numarul de camere rezervat de clienti.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO