Retail&Agrobusiness

Doar 70 din cele 428 de proiecte depuse pentru fonduri publice de investiţii în depozitare şi procesare ar putea fi câştigătoare: un abator, o fabrică de lactate şi o fabrică de hrană pentru animale au cele mai mari punctaje

Doar 70 din cele 428 de proiecte depuse pentru fonduri...

Autor: Florentina Niţu

19.03.2024, 13:22 992

Numai 15%, adică 70 din 428 de proiecte depuse pentru a accesa fonduri europene pe DR-22 „Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole”, ar putea fi câştigătoare, conform punctajului estimat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), care a publicat astăzi lista acestora.

„Sesiunea a fost deschisă în 20 decembrie 2023 şi până la epuizarea fondurilor alocate, în data de 5 februarie 2024, procesatorii au depus prin DR-22, 428 cereri de finanţare care însumează 1,13 miliarde de euro, procentul depunerilor fiind de 538% din alocarea stabilită în valoare de 210 milioane de euro, aşadar un interes deosebit de mare pentru acest segment de investiţii”, au spus reprezentanţii AFIR. Aceasta face parte din Planul Naţional Strategic 2023-2027.

Proiectul cu cel mai mare punctaj estimat (94 de puncte) este al Agrobim BM Cooperativa Agricolă, care îşi propune să înfiinţeze un abator în comuna Cernat, judeţul Dolj. Valoarea publică, nerambursabilă, este de 1 milion de euro şi reprezintă 65% din valoarea totală a investiţiei. Pe următoarele locuri, în funcţie de punctaj, sunt investiţia într-o fabrică de lactate în localitatea Neagra Sarului din Suceava, făcută de către Caşcaşaru Dornei Cooperativa Agricolă, şi investiţia într-o fabrică de hrană pentru animale Ciumeghiu din Bihor, a cărei valoare publică se apropie de 6 milioane de euro, realizată de Grup De Producatori Agricoli Bihor, conform informaţiilor publicate.

În cadrul intervenţiei DR-22, valoarea finanţării acordate ajunge la 10 milioane de euro/ proiect pentru înfiinţarea unităţilor de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei şi nutreţuri combinate. Tot prin DR-22 se finanţează cu până la 7 milioane de euro/ proiect de înfiinţare alte investiţii decât cele menţionate anterior şi cu până la 3 milioane de euro/ proiect de investiţii de modernizare. Finanţarea nerambursabilă este de maximum 65% din totalul cheltuielilor eligibile ale unui proiect. Proiectele vor fi analizate de AFIR în detaliu, iar ulterior va fi publicată lista finală cu proiectele eligibile pentru finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO