Retail&Agrobusiness

Egiptul va cumpăra 120.000 de tone de grâu din România, dar livrările sunt încă incerte

Egiptul va cumpăra 120.000 de tone de grâu din...

Autor: Dan Straut

12.06.2017, 18:46 515

Grâul românesc este programat să se încarce în vapoare în perioada 10-20 iulie, dar există o incertitudine faţă de politica Egiptului cu privire la nivelurile admisibile de „cornul secarei”, exportatorii temându-se de respingerea mărfurilor.

O instanţă egipteană a decis să reînnoiască o politică de toleranţă zero la „cornul secarei” - o ciupercă prezentă în majoritatea tipurilor de cereale - şi o hotărâre în acest sens este aşteptată pe 13 iunie, au declarat avocaţii apropiaţi acestui caz, citaţi de Reuters.

Un purtător de cuvânt al ministerului egiptean al Agriculturii a declarat că sistemul de inspecţie şi nivelul permis al ciupercii ergot („cornul secarei”) au rămas neschimbate.

În toamna anului trecut, Cerealcom Dolj a fost pe punctul de a sista exportul către Egipt din cauza acetei politici de toleranţă zero faţă de ciuperca cerealieră - embargo introdus de autorităţile de la Cairo după licitarea cantităţilor respective.

Cantitatea de grâu românesc ce va fi livrată în iulie face parte dintr-o licitaţie de 360.000 de tone de grâu, incluzând 240.000 de tone de grâu din Rusia. În preferinţele Egiptului continuă să predomine grâul de la Marea Neagră, care a constituit cea mai mare parte a achiziţiilor în licitaţiile de stat de anul trecut.

Recent, Egiptul a cumpărat încă 60.000 de tone de grâu românesc într-o licitaţie internaţională de achiziţie pentru 180.000 de tone de grâu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO