Retail&Agrobusiness

În ciuda provocărilor economice, românii sunt cei mai cheltuitori europeni când vine vorba de alimente. Ce tendinţe se conturează în piaţa de retail pentru următorul an

În ciuda provocărilor economice, românii sunt cei mai...

Autor: Andra Stroe

09.09.2023, 08:42 292

În ciuda ratei inflaţiei care s-a triplat în România în 2022, românii continuă să cheltuie bani pe alimente, iar valoarea pieţei offline de retail a crescut cu 16%. De altfel, România a înregistrat cea mai mare creştere dintre ţările din Europa Centrală, urmată de Croaţia, cu o creştere de 13%, Polonia – 12% şi Cehia cu 9%, se arată într-un comunicat trimis de reprezentanţii companiei globale de consultanţă şi management strategic McKinsey.

Un nou raport realizat de companie, intitulat „State of Grocery in Central Europe 2023: The battle for the new shopper", prezintă cauzele care vor afecta piaţa de retail în următoarele 12 luni. Raportul are la bază un sondaj la care au participat peste 4.500 de consumatori din cinci ţări europene, Polonia, România, Cehia, Croaţia şi Ucraina, precum şi interviuri cu reprezentanţi ai companiilor de retail şi produse alimentare ambalate.

Printre tendinţele prezentate în raport se numără:

• Alegerea produselor alimentare cu preţ accesibil: Peste 50% dintre consumatorii din Europa Centrală şi de Est intenţionează să cumpere mai mult de la discounteri şi să economisească bani alegând alimente mărci proprii ale magazinelor. Aceste schimbări vor duce la creşterea cotei de piaţă a discounterilor, la scăderea loialităţii faţă de produsele de top ale brandurilor mari şi la o prioritizare a costului redus în detrimentul calităţii produselor. Discounterii din România au înregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor dintre cei din ţările din Europa Centrală şi de Est, o creştere de 12% în 2022 comparativ cu media de creştere anuală înregistrată între 2017-2022.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO