Retail&Agrobusiness

Piaţa electroIT ar putea sări de 2 mld. euro după ce a avut cel mai bun T3 din ultimii cinci ani

Piaţa electroIT ar putea sări de 2 mld. euro după ce a...

Autor: Cristina Rosca

19.11.2014, 00:08 256

„Categoriile de produse cu cele mai bune evoluţii sunt smartphone-urile, tabletele, televizoarele şi electro­cas­nicele“.

Românii au cheltuit în cel de-al treilea trimestru aproape jumătate de miliard de euro pe produse de folosinţă îndelungată, acesta fiind cel mai bun interval iunie-septembrie de după 2009, cu un plus de 15,7% faţă de anul anterior. Dacă piaţa îşi menţine ritmul de creştere şi în trimestrul patru - cel mai bun pentru consum -, vânzările de electroIT ar putea sări în 2014 de două miliarde de euro pentru prima dată de după 2008, ultimul an de boom economic.

„Piaţa ar putea sări în acest an pragul de două miliarde de euro pentru prima dată după 2008. Nu va reuşi să atingă nivelul din anii de boom, însă se va apropia de acesta, 2014 fiind primul an cu creştere de peste 10%“, spune Dan Ostahie, proprietarul Altex, liderul pieţei de electroIT care estimează pentru acest an afaceri de peste 300 mil. euro.

Piaţa de bunuri de folosinţă îndelungată a fost una dintre cele mai lovite de criză, pierzând mai bine de jumătate din valoare din 2008 până în 2010. Îngheţarea creditării, lipsa încrederii în viitor şi modificarea comportamentului de consum au dus vânzările de televizoare, frigidere şi calculatoare de la 2,5 mld. euro în 2008 la 1,2 mld. euro în 2010, cel mai slab an de criză pentru piaţa de profil.

Vânzările au revenit timid pe plus în anii următori, însă ratele de creştere nu săreau de 10%. Pentru 2014 însă, jucătorii din piaţă estimează un avans al vânzărilor de bunuri de folosinţă îndelungată de până la 20%, ce aminteşte de anii de boom. În primele nouă luni avansul a fost 13,7%, potrivit studiului Temax al companiei de cercetare de piaţă GFK.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO