Retail&Agrobusiness

Tranzacţia prin care producătorul de băuturi Zarea, controlat de grupul polonez Ambra, a cumpărat pachetul majoritar al cramei Domeniile Dealu Mare Urlaţi, a fost finalizată

Tranzacţia prin care producătorul de băuturi Zarea,...

Autor: Cristina Roşca

31.07.2023, 16:04 8878

Tranzacţia prin care producătorul de băuturi Zarea, controlat de grupul polonez Ambra, cumpără pachetul majoritar al cramei Domeniile Dealu Mare Urlaţi, a fost finalizată. Vânzător este familia Rădulescu. Mai exact, este vorba de moştenitorii lui Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu şi ex-secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care a decedat acum doi ani. El a fost şi preşedinte al Asociaţiei Fermierilor din România.

ZF a anunţat tranzacţia în premieră, în februarie 2023, mai exact în momentul în care aceasta a fost semnată.

Producătorul de vin Domeniile Dealu Mare Urlaţi operează 110 hectare împărţite între Urlaţi şi Ceptura, pe care sunt cultivate soiuri precum Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, scrie pe site-ul propriu.

Compania are vinuri prezente atât în retail, cât şi în HoReCa, sub branduri precum Incantation, Domeniile Urlaţi sau ZZPELIN, conform aceleiaşi surse.

Businessul este operat prin trei firme - Societatea de Promovare a Vinului SRL, Domeniile Dealu Mare SRL şi Vitis Prod SRL. Aceasta din urmă administrează plantaţiile de vie, pe când Domeniile Dealu Mare se ocupă de producţie şi cramă.

Distribuţia este operată de compania Societatea de Promovare a Vinului SRL, cu afaceri de 22,6 mil. lei anul trecut, plus 22%. Cea mai mică dintre cele trei firme este Vitis Prod, cu afaceri de 1,5 mil. lei, minus 17%. Firma Domeniile Dealu Mare are afaceri de 17,6 mil. lei în 2021, plus 25%.

Zarea este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de băuturi, cu afaceri de aproape 167,7 mil. lei în 2021, cu 15% peste nivelul din anul anterior.

Compania care are în portofoliu brandul de vinuri spumante şi de vinars Zarea, cidrul Dacic, spumantele Dorato, dar şi băuturile spirtoase Milcov, Moldova şi Arad. Prin această tranzacţie, compania intră pe segmentul vinurilor liniştite.

Producătorul comercializează direct băuturile din portofoliu în reţele mari de magazine şi indirect este activ prin cel puţin un distribuitor în fiecare judeţ din ţară, potrivit unor informaţii anterioare. Compania vinde produsele şi în afara ţării.

Zarea are principali acţionari Ambra SA (51%) şi Karom Trading SRL (38,5%). Ambra din Polonia este controlată de producătorul german de spumante Schloss Wachenheim, potrivit ultimelor date. Zarea deţine două unităţi de producţie, una în cartierul Bucureştii Noi din Capitală, iar cealaltă în Otopeni, conform celor mai recente date.

Acesta este unul dintre puţinele dealuri ce s-au semnat de-a lungul timpului în industria vinului din România, o piaţă ce numără peste 250 de crame mari şi mici. Numărul de jucători din sector a crescut constant în ultimii 10-15 ani, mai ales prin lansarea de producători mici şi medii.

Alexandru Medelean, fondator al companiei de consultanţă în M&A Wise Way Advisors, a asistat familia Rădulescu în vânzarea pachetului de 70% din acţiunile Domeniile Dealu Mare Urlaţi (DDMU) către Zarea SA. La această tranzacţie, au mai lucrat Carmen Medar (Carmen Medar Law Office) - care a asigurat asistenţa legală a tranzacţiei precum şi toate operaţiunile şi activităţile complexe -, Cristina Pau, Eliza Grigore şi Florentina Buzatu - pregătirea şi gestiunea camerei de date -, casa de avocatură RTPR - Due Diligence Legal, asistenţa Legal M&A şi asistenţa pe Dreptul Concurenţei – şi Mazars - Due Diligence Financiar şi Fiscal, pentru Zarea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO