Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Miruna Stoiu, cake designer: Cofetăria Armand, un business de aproape un milion de euro pe an din prăjituri şi torturi

Autor: Roxana Rosu

17.02.2017, 21:15 2374
Antreprenorii care au deschis în urmă cu şapte ani prima cofetărie Armand au ajuns la afaceri de un milion de euro pe an din prăjituri şi torturi, având în plan extinderea reţelei locale de la patru unităţi în prezent la minimum şapte, dar şi intrarea pe alte pieţe, primul pas fiind în Anglia.
 
„Am fost recent la un târg internaţional la Lyon şi am văzut că ne putem bate cot la cot cu francezii în ceea ce priveşte realizarea prăjiturilor. Eclerul făcut de noi era similar cu al lor sau peste ca gust, iar preţul lor era de cinci ori mai mare. E vorba de cofetării nor­male, nu cele de top. Ne gândim să mer­gem cu cofetăriile Armand afară, în Anglia. Există o comunitate de români acolo, pri­mim multe comenzi. Englezii au cofetării, dar se bazează mult pe aspect, mai puţin pe gust. Noi le putem oferi ambele“, a spus la ZF Live Miruna Stoiu, cake designer în cadrul cofe­tăriilor Armand. Ea a început să lucreze la ornarea prăjiturilor la şase luni de la deschiderea primei cofetării, fiind absolventă a Liceului de Artă.
 
Din cele patru cofetării deschise până acum, una este în regim de franciză, model pe care va fi păstrat şi la următoarele investiţii. Cel mai probabil, următoarea cofetărie va fi deschisă la Constanţa, urmată de Iaşi şi Piteşti. „În Bucureşti mai vrem măcar unul, în sistem franciză“.
 
O franciză costă 30-40.000 euro în Bucureşti şi 60-80.000 euro în alt oraş, sumă care acoperă taxa şi toate cheltuielile pentru amenajarea magazinului. Produsele sunt trimise din laboratorului de la Bucureşti, pre-finisate, pentru că proprietarii Armand nu doresc să „dea din mână“ reţetele şi mai ales tehnica folosită la preparare.
 
În afară de cofetării, reţeaua atrage numeroase comenzi şi pe online, circa 30% din afaceri provenind din acest segment. „Primim multe comenzi din străinătate, cam 5-6 co­menzi pe săptămână, de la români plecaţi care comandă torturi pentru cei din ţară. De exemplu, copiii trimit mamelor torturi de 8 martie“.
 
În total, cofetăriile Armand livrează circa 100 de torturi personalizate şi 300 de torturi standard pe săptămână. Preţul mediu este 100-150 lei/kg la torturile personalizate.
 
Aproape 70% din ingrediente sunt importate direct, în lipsa unor produse similare de aceeaşi calitate şi preţ în ţară, inclusiv ciocolata belgiană, frişca naturală şi fructele. În plus, antreprenorii se plâng de calitatea ambalajelor pentru produsele de acest tip, motiv pentru care apelează tot la importuri.
 
„Este şi o lipsă de cofetari cu experienţă în Bucureşti. Mulţi deschid mici ateliere acasă, dar e nevoie de investiţii importante şi nu reuşesc să crească. Noi am pus anunţuri de angajare peste tot şi au venit multe persoane care au lucrat mulţi ani în domeniu, dar nu ştiau să facă o cremă de vanilie“.
 
Investiţia iniţială în această afacere a fost de circa 500.000 euro, pentru dotarea laboratorului şi achiziţia ingredientelor. Salariul unui cofetar la Armand este undeva la 3.000 lei, dar variază în funcţie de experienţă.
 
În ceea ce priveşte gustul românilor în materie de prăjituri, Miruna Stoiu povesteşte că el s-a mai schimbat în ultimii ani, a preluat din tendinţele de afară, şi clienţii nu mai cer doar produse tradiţionale sau torturi cu blat consistent, însiropat. „A fost greu la început, toată lumea întreba unde e blatul, de ce nu e mai consistent. Noi mergeam pe modelul francez al mousse-urilor“.
 
Acum în oferta cofetăriilor există şi prăjituri clasice româneşti, cum sunt savarinele şi cartoful, dar şi reţete franţuzeşti, blaturi din făină de migdale, mousse de iaurt, straciatella.
 
Cele mai vizibile tendinţe din 2017 sunt glazurile lucioase, tip oglindă, şi eclerurile, care au depăşit faza clasică şi conţin acum o gamă variată de ingrediente. „Am comandat de la furnizorii noştri glazura pentru mirror cake, dar duce gustul spre chimical. E foarte aspectuoasă, dar gustul nu se poate compara cu ciocolata autentică, mai puţin finisată“.
 
Unul dintre cele mai spectaculoase comenzi primite de Cofetăriile Armand a fost un tort de nuntă, cu o înălţime de 1,6 metri, livrat la Cluj, la preţul de 3500 euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO