Revoltător. Lidl are în Polonia preţuri cu până la 67% mai mici la produsele de bază faţă de România

7 mar 2016 Autor: Cristina Rosca

În România sunt preţuri mai mici la hrană uscată pentru pisici, la tarte cu creveţi şi legume şi la roşii uscate în ulei

Discounterul german Lidl are în în Polonia preţuri cu până la 67% mai mici la produsele alimentare de bază, pe când în România sunt mai ieftine delicatesele, arată o analiză a ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Hipercom Consulting.

Astfel, Lidl are în Polonia, cea mai dezvoltată economie din regiune, preţuri mai mici la salam, iaurt sau unt comparativ cu piaţa locală. La polul opus, în România sunt preţuri mai mici la hrană uscată pentru pisici, la tarte cu creveţi şi legume şi la roşii uscate în ulei.

Pentru această com­paraţie au fost alese ace­leaşi produse, sub acelaşi brand şi la acelaşi gramaj. Pentru a face comparaţia de preţ au fost alese pro­dusele promo­vate în cataloagele Lidl din cele două ţări, unde compania promovează săptămânal câ­teva zeci de articole alimentare şi nealimentare. Reprezentanţii Lidl România nu au răspuns până la închiderea ediţiei pentru a explica de ce există diferenţe de preţ între cele două ţări la aceleaşi produse, în aceeaşi perioadă. România este una dintre cele mai sărace economii din UE, ocupând o poziţie de la coada clasamentului alături de Bulgaria. Astfel, salariul mediu net în România, de nici 400 de euro net, este de circa două ori mai mic decât media din ţările din regiune - Polonia sau Cehia - şi de până la opt ori mai mic decât în Occident. Cu toate acestea, în România preţurile sunt de cele mai multe ori aliniate celor din restul Europei. Retailerii şi producătorii spun în mod repetat că preţurile sunt aliniate Occidentului, salariile fiind cele rămase în urmă.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2016

 
Cuvinte cheie:
polonia
, romania
, lidl
, preturi
, produse
, ieftin
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide