Companii

Ce riscă Haier pentru că dă afară 400 de oamenii de la fabrica din Prahova, ridicată cu ajutor de stat? Ministerul de Finanţe: „Ministerul Finanţelor nu are temei legal de a sancţiona societatea pentru concedieri (...)“.

Ce riscă Haier pentru că dă afară 400 de oamenii de...

Autor: Cristina Roşca

15.02.2024, 00:07 14618

Grupul chinez Haier a anunţat recent disponibilizarea a 40% din personalul unităţii de producţie din Prahova, adică 400 de persoane, invocând condiţiile dificile din piaţă. Fabrica are mai puţin de trei ani de funcţionare şi a fost realizată cu sprijinul statului român, care i-a oferit un ajutor de stat de 120 mil. lei, adică o treime din suma totală necesară investiţiei.

În acest context, ZF a întrebat Ministerul Finanţelor care sunt consecinţele (dacă ele există) pentru aceste disponibilizări în masă.

În cazul ajutoarelor de stat, autorităţile monitori­zează timp de cinci ani ca parametrii asumaţi de beneficiari să fie respectaţi. Ce înseamnă asta în cazul Haier? „H.G. nr. 807/2014, cu modificările şi comple­tările ulterioare, nu prevede obligativitatea creării şi/sau menţinerii unui anumit număr de locuri de muncă de către întreprinderile beneficiare de ajutor de stat“, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

„Ca urmare, Ministerul Finanţelor nu are temei legal de a sancţiona societatea pentru concedierile pe care le efectuează pe parcursul perioadei de menţinere a investiţiei“

Mai exact, deşi Haier se află în perioada de monitorizare de către statul român şi deşi a dat afară 400 din cei 1.000 de salariaţi, nu există consecinţe.

Care sunt atunci motivele monitorizării şi când ia statul măsuri?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO