Companii

„Romania are prioritate pe lista noastra pentru investitii”, spune executivul grupului turc Arcelik, proprietarul Arctic

„Romania are prioritate pe lista noastra pentru investitii”, spune executivul grupului turc Arcelik

Levent Cakiroglu, presedintele grupului Arcelik, conduce un business de peste 3 mld. euro si 17.000 de angajati in 11 centre de productie.

16.05.2010, 23:16 283

Grupul turc Arcelik, al treilea producator european deelectronice si electrocasnice cu afaceri de 3,1 miliarde de euro in2009, care detine Arctic Gaesti, ar putea realiza noi investitii inRomania in urmatorii ani prin construirea de noi facilitati deproductie, chiar daca in prezent consumul de bunuri de folosintaindelungata este redus.

"In Turcia avem deja capacitati de productie foarte mari.Romania se dezvolta si este atractiva pentru investitii viitoare.Este important unde te extinzi insa. Cand vorbesc de extindere,vorbesc de capacitati noi, pentru viitor, iar dupa vizita de laArctic cred ca Romania este pe lista de prioritati in privintainvestitiilor viitoare", a spus Levent Cakiroglu, presedintele siCEO Arcelik.

Arcelik a preluat in 2002, de la BERD si Groupe SocieteGenerale, producatorul de aparate frigorifice Arctic, Gaesti careavea in acel moment o productie anuala de 400.000 de unitati. Inultimii opt ani compania turca a realizat investitii totale de 50de milioane de euro in fabrica de frigidere, capacitatea deproductie ajungand in 2010 la 1,5 milioane de unitati anual.

"Arctic este una dintre companiile din grup unde am realizatinvestitii importante si am obtinut si rezultate", a adaugatCakiroglu.

In intervalul 2002 - 2008 Arctic a inregistrat un profit netcumulat de 65 de milioane de euro, rata medie a profitabilitatiimentinandu-se la circa 6%. Producatorul din Gaesti contribuie inprezent cu 6% la businessul grupului din Turcia, in timp ceefectivul de peste 2.200 de angajati reprezinta 13% din salariatiiArcelik.

In sectorul productiei de electronice si electrocasnice dinEuropa in cursul anului trecut au avut loc restructurari, chiar siElectrolux, unul dintre cei mai importanti producatori, inchizandunele fabrici in Suedia, Italia sau Rusia. Electrolux detine ofabrica de aragazuri in Romania.

Productia Arctic a ajuns la finalul anului trecut la 1,1milioane de frigidere, din care 835.000 de unitati au fostexportate, cu 5% mai mult fata de anul anterior.

"Nu este important pentru mine sa gandesc pe termen scurt (inconditiile actuale ale pietei - n.red.). Evaluam situatia atatpentru fabrici, cat si pentru vanzari pe termen lung. Pe scurt, nevom concentra pe dezvoltarea Arctic si vom continua investitiileatata timp cat avem la dispozitie aici conditiile necesare", a spuspresedintele Arcelik.

Ultima investitie importanta in fabrica de la Gaesti a fost inconstruirea liniei de congelatoare orizontale, fiind singurafabrica din cele 11 unitati ale grupului care construieste acestprodus. In urma cu trei ani Romania a fost analizata pentru oinvestitie privind o fabrica de masini de spalat, dar Arcelik adecis sa realizeze investitia in Rusia, unde mai produce sifrigidere.

In cursul anului trecut Arctic a comercializat in Romania circa265.000 de aparate frigorifice si 300.000 de aparate electronice sielectrocasnice din alte categorii. Potrivit statisticilor companieide cercetare de piata GfK, segmentul electrocasnicelor mari, undeArctic realizeaza cea mai mare parte a vanzarilor, a scazut cu 37%in 2009, la 334 milioane de euro, iar in primele trei luni din 2010tendinta de scadere a continuat, cu un ritm redus, respectiv de13%. Afacerile companiei s-au comprimat cu aproape 20% in 2009, la186 milioane de euro.

Arcelik face parte din grupul industrial Koc, cu afaceri indomeniul energetic, auto, bunuri de folosinta indelungata saufinante, care a inregistrat venituri totale de 28,9 miliarde dedolari in cursul anului trecut si un profit net de aproape unmiliard de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO