Companii

România, în top 10 producători de cartofi din UE, a mers pentru prima oară la Târgul Internaţional Potato Europe. Ieşirea pe noi pieţe poate reduce deficitul de 50 mil. euro?

România, în top 10 producători de cartofi din UE, a...

Autor: Florentina Niţu

08.09.2023, 16:30 294

România, în top 10 producători de cartofi din UE, a participat pentru prima oară la Târgul Inter­naţional Potato Europe, cel mai important târg de­dicat industriei cartofului, care a avut loc în perioada 6-7 sep­tembrie la Kain, lângă Tour­nai, în Belgia. Fermierii români au fost reprezentanţi de Clubul Fer­mierilor Ro­mâni şi Federaţia Naţională „Car­toful“ din România, Staţiu­nea de Cercetare-Dez­vol­tare pentru Cartof Târgu Secuiesc, Staţiu­nea de Cer­cetare-Dezvoltare pen­tru Cultura Plan­telor pe Nisipuri Dăbuleni şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

Această participare reprezintă o ocazie priel­ni­că pentru a aduce în atenţia vizitatorilor şi a autori­tă­ţi­lor europene, provocările şi oportunităţile sec­to­rului cartofului la nivel naţional, dar şi poten­ţia­lul României de a exporta acest produs şi de a reduce de­ficitul de peste 50 de mili­oane de euro, în contextul în care în 2022, România a ex­portat cartofi de 3,1 milioane de euro şi a importat de 59,7 milioane de euro, con­form datelor de la INS.

Mai mult, România se află pe locul 9 în UE în topul producătorilor de cartofi cu o producţie de peste 1,2 milioa­ne de tone de cartofi, astfel că are potenţial de ex­port. De asemenea, aproximativ 5% din producţia de cartofi a UE e din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO