Companii

România a încheiat anul 2023 cu circa 5,1 milioane de angajaţi, în creştere cu mai puţin de 1% de la an la an. Un număr de 24 de sectoare de activitate au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi de la an la an

Autor: Ramona Cornea

24.03.2024, 15:21 284

„Unii dintre factori ar putea fi incertitudinea economică care a persistat pe tot parcursul anului, cât şi schimbările fiscale. Investitorii şi angajatorii ar putea fi mai reticenţi în a face angajări noi într-un mediu economic instabil” Cele mai mari scăderi ale numărului de salariaţi au fost în extracţia minereurilor metalifere (-16,7%), tăbăcirea şi finisarea pieilor (-14%) şi extracţia cărbunelui inferior (-11,3%).

România a încheiat anul 2023 cu un număr total de peste 5,1 milioane de salariaţi, în creştere cu 1% faţă de anul precedent, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de ZF. Aceasta este una dintre cele mai mici creşteri din ultimul deceniu, cu excepţia anului 2020, an afectat de pandemia de COVID-19.

Aceste date ridică întrebări despre o posibilă încetinire a recrutării în 2023 şi despre starea pieţei muncii în general.

„Există mai mulţi factori care ar putea explica această creştere redusă a numărului de salariaţi în 2023. Unii dintre aceşti factori ar putea fi incertitudinea economică care a persistat pe tot parcursul anului, dar şi schimbările fiscale. Investitorii şi angajatorii ar putea fi mai reticenţi în a face angajări noi într-un mediu economic instabil”, a explicat pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO