Companii

Românii au cheltuit 2,5 mld. euro pe medicamente anul trecut, iar in 2012 ar putea da cu 10% mai mult

Românii au cheltuit 2,5 mld. euro pe medicamente anul trecut, iar in 2012 ar putea da cu 10% mai mult

Piaţa farma revine la o creştere de peste 10%.

Autor: Ioana David

08.01.2012, 12:47 640

"Anticipăm un plus de maximum 10-11% faţă de 2011. Situaţia are însă premise de îmbunătăţire chiar, prin mult aşteptatele măsuri pozitive cum ar fi: actualizarea listei de produse compensate, scurtarea termenelor de plată, implementarea unei noi legi a sănătăţii şi în primul rând alocarea şi administrarea corectă a fondurilor din sănătate", spune Corina Ciolan, directorul general al IMS Health România.

Ea se referă la faptul că autorităţile au iniţiat o amplă reformă în sistemul de sănătate, un proiect de lege fiind deja lansat în dezbatere publică, lege care va schimba în totalitate funcţionarea sistemului sanitar. În noua formulă, sectorul privat va juca un rol mult mai important şi se doreşte atragerea de noi surse de finanţare, care ar putea ajunge inclusiv în industria de medicamente. De asemenea, şi termenele la care statul de contează acum medicamentele gratuite şi compensate, de peste 300 de zile, ar urma să fie reduse, pentru a se ajunge la nivelul european.

Corina Ciolan mai spune că piaţa de medicamente va fi influenţată în acest an şi de forma finală a taxei de clawback. Aceasta este o taxă controversată, care se aplică vânzărilor producătorilor şi care a suferit nenumărate modificări. Taxa există în legislaţie încă din 2009, însă până în octombrie 2011 nu şi-a produs efectele din cauza formei neclare în care a fost publicată. Ultima variantă este în vigoare din octombrie 2011 şi a fost redactată într-o formă extrem de dură pentru producători, pentru că plătesc orice creştere a consumului peste bugetul stabilit de stat. Companiile au contestat această taxă, argumentul lor fiind că suma alocată de stat pentru pastile este mai mică decât necesarul şi de fapt sunt obligaţi să finanţeze un deficit. Taxa urmează să fie schimbată în perioada următoare.

2011, sub estimări

În primele 11 luni din 2011, vânzările de medicamente au atins 2,35 mld. euro, în creştere cu 6,2% comparativ cu perioada similară din 2010, potrivit ultimelor date ale IMS. Compania estimează că la nivelul întregului an creşterea este de maximum 7%, iar potrivit calculelor ZF în acest fel industria ar putea ajunge la 2,56 mld. euro.

Rezultatele sunt subestimările iniţiale ale IMS, care prevedeau un avans de maximum 9% la nivelul anului trecut.

Dinamica mai redusă a fost determinată, potrivit Corinei Ciolan, de mai mulţi factori, printre care expirarea patentelor pentru medicamente cu vânzări extrem de mari (numite blockbustere în industrie), plăţile întârziate din sistem şi modificarea modelelor comerciale (preţuri şi fidelizare).

Astfel, medicamente precum Lipitor (din portofoliul Pfizer), produsul cu cele mai mari vânzări la nivel mondial, şi-au pierdul patentul. În industria farma, produsele nou descoperite sunt protejate prin patente o perioadă de 10-15 ani, ceea ce înseamnă că o singură companie are dreptul să le producă. La expirarea patentelor, şi alte firme pot fabrica respectivul medicament (producătorii de generice) şi astfel începe concurenţa prin preţ.

Totodată, în industria farma banii de la stat pentru medicamente gratuite şi compensate, care reprezintă o felie importantă, au venit cu întârzieri, ceea ce a determinat farmaciile să fie mai prudente în eliberarea pastilelor.

Un nou lider

Primele 11 luni ale anului 2011 au adus şi un nou lider, Roche trecând în faţa rivalilor de la Sanofi. Diferenţa dintre cele două companii este însă de mai puţin de 500.000 de euro. Roche s-a mai aflat şi în trecut pe prima poziţie în topul celor mai mari jucători farma până în 2009 când, după integrarea Zentiva, Sanofi a trecut pe prima poziţie. În top se mai află şi GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, MSD şi alţii. Cumulat, primii zece jucători au avut afaceri de 1,36 mld. euro, adică aproape 60% din piaţa totală.

În ceea ce priveşte produsele, medicamentele cu cele mai mari vânzări sunt Seretide (afecţiuni respiratorii), Mabthera (pentru cancer) şi Pegasys (hepatită). În primele 11 luni ale aului trecut Seretide a avut vânzări de circa 40 mil. euro. La nivel de unităţi, Algocalmin a avut cele mai multe vânzări (aproape 11 mil. unităţi), urmat de Nurofen (9 mil. unităţi) şi Paracetamol (7,8 mil. unităţi).

Datele furnizate de IMS reprezintă intrările în farmacii dinspre distribuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO