Companii

Românii au cumpărat de Paşte mai multă mâncare, vânzările de produse alimentare şi de servicii specifice crescând cu 40% faţă de anul trecut, dar mai puţine jucării

Românii au cumpărat de Paşte mai multă mâncare,...

Autor: Roxana Rosu

20.04.2023, 14:14 133

Românii au cumpărat de Paşte mai multă mâncare, vânzările de produse alimentare şi de servicii specifice crescând cu 40% faţă de anul trecut, dar mai puţine jucării, arată o analiză realizată de Global Payments, furnizor de servicii şi tehnologie de plată.

În perioadă sărbătorilor de Paşte, au fost înregistrate aproximativ o jumătate de milion de tranzacţii în plus faţă 2022, reprezentând în jur de 50 de milioane de lei. Românii au cheltuit aproape dublu la brutării, măcelării sau la magazine locale şi de cartier. Singura reducere de buget au făcut-o la jucării.

Cele mai mari creşteri ale vânzărilor s-au înregistrat la comercianţii şi furnizorii de produse din carne, cu 112% (3,6 mil.lei), la magazinele de proximitate şi pieţele/târgurile de specialitate, cu 97% (8,2 mil.lei), la brutării, cu 84% (2,6 mil.lei).

Valoric, cei mai mulţi bani s-au cheltuit în magazinele alimentare şi supermarket-uri, unde anul acesta s-au făcut peste 1,5 milioane de tranzacţii electronice, în valoare de aproximativ 152 de milioane de lei. Cam cu o treime mai mult decât anul trecut (cu 33% mai multe tranzacţii şi cu 36% mai mare valoarea tranzacţiilor).

În plus, românii au investit şi în modul de petrecere a timpului liber sau în servicii de cosmetizare, fie că vorbim de propria persoană, de mediul de viaţă sau de lucruri la care ţin foarte mult (casă, maşină etc). Potrivit analizei, au fost cheltuiţi cu 19% mai mulţi bani în frizerii şi saloane de înfrumuseţare şi cu 53% mai mult la magazinele cu produse cosmetice. Chiar şi la spălătoriile auto, românii au plătit cu 13% mai mult decât anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO