Companii

Romstal incepe ofensiva pe o piata-continent: Rusia

24.01.2008, 19:21 33

Compania Romstal, care si-a bugetat pentru anul in curs afaceri de circa 429 de mil. de euro, in crestere cu 38% fata de anul trecut, va deschide in februarie si in mai primele magazine din Rusia, ambele situate in Moscova, vizand pe termen lung dezvoltarea unei retele de minimum 100 de magazine.
"Ca obiectiv am vrea sa deschidem 300 de magazine in Rusia in urmatorii 10 ani. Asta ar trebui sa fie Rusia pentru noi, altfel mergem degeaba. Daca mergem sa ne dezvoltam acolo, nu are rost sa deschidem sub 100 de magazine cel putin", a declarat pentru ZF Enrico Perini, presedinte si actionar majoritar al grupului Romstal, din care face parte compania omonima.
Romstal detine in acest moment 175 de puncte de vanzare pe sase piete, respectiv Romania, Italia, Bulgaria, Serbia, Rep. Moldova si Ucraina. Conform estimarilor companiei, vanzarile in Rusia ar trebui sa atinga un nivel de sase mil. euro anul acesta, de noua mil. in 2009 si de 19 milioane de euro in 2010.
Perini, italian cu cetatenie romana, cel care a pus bazele Romstal in 1994, a explicat ca primii doi-trei ani vor fi decisivi pentru extinderea in regiunea Rusiei.
Motivele principale pentru intrarea pe aceasta piata sunt numarul mare de consumatori si dinamica din ce in ce mai buna a sectorului rusesc de constructii, dar si faptul ca piata pe care opereaza Romstal nu este inca matura in Rusia.
"Eu am in vedere faptul ca regiunea noastra este Europa, sau chiar lumea. Noi nu ne putem gandi inca la asa ceva pentru ca jucam intr-o liga mai mica. Daca vrem sa devenim o firma de talie mare, trebuie sa ajungem macar de 10 ori mai mari decat suntem acum. Pentru acest lucru ne trebuie o tara si aceasta tara este Rusia", a explicat Perini, care si-a propus depasirea pragului de un miliard de euro cifra de afaceri la nivel de grup in 2010. Conform estimarilor actuale, in 2010 grupul Romstal va opera afaceri de 1,1 miliarde de euro.
In toamna anului trecut Romstal a cumparat integral, pentru 10 mil. euro, reteaua de 10 puncte de distributie de echipamente electrice si sanitare Doming, din Serbia, care detine 20%-25% din piata locala.
Grupul Romstal este detinut de Enrico Perini, care are un pachet de 51%, de compania Framan SRL, cu sediul in Italia, si de Ovidiu Henter, care detine 9% din titluri.

Cititi in ziarul de maine un inteviu cu Enrico Perini in care este prezentata strategia de dezvoltare a Romstal la nivel regional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO