Companii

Rondocarton: Incercam sa luam locul importatorilor

07.12.2004, 00:00 78

Producatorul clujean de ambalaje din carton ondulat Rondocarton estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de 23 milioane de euro, cu aproximativ 10% mai mare decat in 2003.
Media vanzarilor zilnice este de 130 de tone, ceea ce reprezinta incasari de 90.000 de euro. ?Dispunem de capacitati de productie libere pentru ca nu lucram decat pe doua schimburi, dar deocamdata nici nu avem nevoie de mai mult", a declarat pentru ZF Transilvania, Teofil Campean, director general Rondocarton.
In cadrul Rondocarton s-au facut anul acesta investitii de peste 1,5 milioane de euro intr-un nou spatiu de productie care are o suprafata de 6.500 de metri patrati. Pe langa investitia in constructia halei, producatorul clujean de ambalaje din carton ondulat a mai alocat in acest an 2,8 milioane de euro pentru achizitionarea unor noi utilaje de productie. Planul de investitii in tehnologie anuntat de compania clujeana va continua si in 2005, prin cumpararea unor noi linii de productie in valoare de doua milioane de euro. ?Pentru a ne mentine pozitia pe piata trebuie sa pastram o legatura clara cu progresul. Firma activeaza intr-un domeniu in care fara investitii majore nu ai nici o sansa de reusita", a mai spus Campean.
Unul dintre cele mai importante segmente de piata vizate de producatorul clujean este reprezentat de corporatiile multinationale care produc in Romania in sistem lohn. ?Noi estimam ca aceste corporatii importa anual in Romania ambalaje in valoare de 10 pana la 15 milioane de euro. Or, tocmai acestea sunt tinta eforturilor noastre, deoarece suntem pregatiti sa le satisfacem nevoile de calitate", afirma Anca Popescu, director de vanzari Rondocarton. In prezent, exportul direct reprezinta 20% din productia firmei clujene, iar cel indirect, realizat prin intermediul producatorilor care se adreseaza pietei europene, contribuie cu inca 40% la incasarile Rondocarton.
Grupul austriac Rondo Ganahl Aktiengesellschaft detine 92% din capitalul social al Ronocarton, restul actiuniilor fiind in proprietatea mai multor persoane fizice romane si austriece. Ganahl Aktiengesellschaft, care are o traditie de peste 60 de ani in productia de carton ondulat, detine pe langa fabrica de la Apahida, judetul Cluj, o fabrica de hartie, doua fabrici de carton ondulat si o unitate de reciclat hartie in Austria, precum si o fabrica de carton ondulat in Ungaria.
Grupul numara peste 850 de angajati si a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro, centrul de productie din judetul Cluj contribuind cu peste 20 de milioane de euro la volumul total al vanzarilor.
Potrivit estimarilor proprii, Rondocarton detine o cota de piata de 27%. Principalii competitori sunt Ambro Suceava, Vrancart Adjud si Dunapack Sfantu Gheorghe.
Piata romaneasca a produselor de carton ondulat, estimata la 80 milioane de euro, este disputata de opt producatori. Acestia au o productie totala anuala de aproximativ 140.000 tone. Din intreaga cantitate, 50% este transformata de acesti producatori in ambalaje, restul fiind comercializata sub forma placilor din carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO