Companii

Scumpirile record din 2022 au tăiat din puterea de cumpărare a românilor, dar nu din câştigurile companiilor. Profitul net al mediului de business e la maxim istoric, iar pierderile la minim

Scumpirile record din 2022 au tăiat din puterea de...

Autor: Cristina Roşca

17.07.2023, 00:07 1766

Scumpirile record din 2022, de la energie la alimente şi de la călătorii la transporturi, au tăiat din puterea de cumpărare a românilor, dar nu şi din câştigu­rile companiilor. Iar asta într-o perioadă în care atât local cât şi global se vorbeşte despre greedflation, o combi­naţie de lăcomie şi inflaţie, greu de tradus în limba română.

Mai exact întrebarea retorică ce s-a tot adresat a fost: este inflaţia atât de mare sau companiile au găsit o scuză să îşi rotunjească profiturile? Datele financiare par să ofere un prim răspuns.

Cifrele oficiale privind evoluţia mediului de business în 2022 arată că firmele locale au raportat cel mai mare profit cumulat de până acum şi cele mai mici pierderi nete din ultimii ani. Astfel, soldul net al profitului (diferenţa dintre profit şi pierderi) a sărit de pragul de 200 mld. lei, dublu faţă de 2020 şi cu 32% peste nivelul din 2022.  Mai exact, câştigul net la nivelul întregului mediul de business a crescut de două ori mai repede decât cifra de afaceri şi decât inflaţia, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

De altfel, au fost şi mai mulţi antreprenori şi executivi care au recunoscut că scumpirile au fost de multe ori nejustificate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO