Companii

Siemens va aduce si in Romania turbinele de la Alstom

30.04.2003, 00:00 43

Vanzarea de grupul francez Alstom a afacerii cu turbine industriale catre concernul german Siemens, pentru 1,1 miliarde euro, va avea efecte, dar nu imediat, si pe piata romaneasca, conform reprezentantilor Siemens in Romania. Oficialii Alstom nu sunt de aceeasi parere.
"Impactul este zero in Romania (n. red. - al vanzarii turbinelor Alstom catre Siemens). Aici nu s-au produs astfel de turbine, care se preteaza in cazul rafinariilor sau combinatelor chimice. Investitorii locali au ezitat, singurul proiect industrial de acest tip fiind cel al centralei de cogenerare (n. red. - producere simultana de electricitate si energie termica) de la rafinaria Petrobrazi. In acest moment insa, se profileaza un boom in estul Europei", a comentat Emilian Dobrescu, country president Alstom pentru Romania.
De partea cealalta, reprezentantii Siemens vad situatia din alta perspectiva.
"Efectul a fost zero, dar nu va mai fi zero. Asta inseamna ca Siemens o sa vanda turbine industriale pe piata romaneasca. Piata pentru turbine exista. CET- urile externalizate anul trecut de la Termoelectrica catre autoritatile locale, se preteaza unor turbine mai mici pentru cogenerare, apoi printre clienti ar putea fi rafinariile si combinatele petrochimice. Piata romaneasca a turbinelor industriale ar putea ajunge in urmatorii cinci ani la aproximativ 160 MW, adica 10% din totalul parcului de putere instalata. Nu cunosc valoarea exacta a tranzactiei in ceea ce priveste piata romaneasca, dar o sa avem cifre mai concrete in septembrie, cand ne vom prezenta strategia", a spus Dan Pillat, seful departamentului de producere energie in cadrul Siemens SRL.
Specialistii in domeniul producerii de energie afirma ca piata locala de turbine industriale se situeaza acum la un nivel de aproximativ 2-3% din totalul parcului de putere instalata, ceea ce valoric inseamna 40-50 milioane euro pe an.
Daca luam in calcul o valoare medie pe piata de un milion euro pe MW instalat, deducem ca in cinci ani piata romaneasca a turbinelor industriale ar putea ajunge la circa 160 milioane euro pe an.
Principalul jucator pe plan local este acum General Turbo, urmat de Uzina de Constructii Masini Resita (pe partea hidro) sau Nuovo Pignone (Italia), detinuta de General Electric, cea mai mare companie din lume. Compania italiana a fost cea care a furnizat cele doua turbine de 26,3 MW pentru rafinaria Petrobrazi din cadrul SNP Petrom.
Siemens si Alstom sunt doi dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente si servicii energetice, concurand inclusiv pe piata romaneasca alaturi de ABB, VA Tech sau Schneider.
Siemens SRL, companie care reprezinta afacerile concernului german Siemens AG in Romania, previzioneaza pentru acest an o triplare a cifrei de afaceri comparativ cu 2002, cand a realizat 82 mil.euro. Oficialii companiei germane au anuntat ca sunt in faza de dezvoltare a afacerii locale, propunandu-si sa fie mai agresivi pe piata romaneasca.
Grupul Alstom activeaza in Romania prin intermediul a patru companii, toate cu profil productiv. Volumul afacerilor Alstom in Romania, in care sunt incluse atat companiile locale cat si alte companii din cadrul grupului ce au contracte pe piata romaneasca, este estimat la aproximativ 80 milioane euro anual de catre oficiali ai grupului.
In Romania, Alstom opereaza prin Alstom Power Romania (100% Alstom), Alstom Transport SA ( joint venture -80% Alstom, 20% Faur Bucuresti impreuna cu SIF Muntenia), Alstom General Turbo ( 51% Alstom,49% General Turbo), respectiv Alstom Power - Uzinsider SA (Alstom - 51%, Uzinsider SA - 49%), potrivit ultimelor date disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO