Companii

Statul are 2 oameni în consiliul de supraveghere al Petrom. Ce fac ei pentru preţul benzinei?

Autor: Roxana Petrescu

13.01.2011, 23:58 74

Ministerul Economiei, instituţie care încă mai controlează circa20% din acţiunile Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolierălocală, are doi reprezentanţi în structurile înalte ale companiei,numiţi încă din vremea mandatului lui Adriean Videanu, care, celpuţin teoretic, au posibilitatea să exercite controlul asupramodului în care directoratul conduce firma.

Astfel, Marian Ţurlea a fost numit în cadrul consiliului desupraveghere al Petrom pe data de 28 aprilie 2009, la vremearespectivă ocupând funcţia de director de cabinet al ministruluieconomiei. Potrivit declaraţiei de avere completată pe 25.09.2010,Ţurlea a câştigat din funcţia de director de cabinet 27.317 de lei(circa 6.500 de euro), iar din cea de membru în diferite consiliide administraţii, comisii sau consilii de supraveghere 242.979 delei (circa 60.000 de euro). La aceste sume se adaugă şi alevenituri din funcţii precum cea de consilier în cadrulNuclearelectrica.

"Luaţi legătura cu biroul de presă al Petrom", a răspuns Ţurlea,întrebat fiind dacă în calitatea sa de membru al consiliului desupraveghere are vreo atribuţie privind politica de preţuriaplicată de companie sau dacă a întrebat vreodată cum se formeazăpreţul la pompă.

Al doilea membru pe care statul îl are în consiliul desupraveghere al producătorului de petrol şi gaze este GheorgheIonescu. Acesta a fost numit tot pe data de 28 aprilie 2009, lapropunerea ministrului Adriean Videanu, în contextul în care înperioada 2006-2007 a făcut parte din consiliul de administraţie alcompaniei.

Potrivit informaţiilor din presă, Ionescu este un bun prieten şipartener de afaceri al lui Videanu, fiind totodată tatălcunoscutului Syda, care ar fi avut o relaţie cu Elena Băsescu,fiica preşedintelui Traian Băsescu. La rândul lor, reprezentanţiiMinisterului Economiei nu au răspuns până la închiderea ediţieisolicitării privind atribuţiile pe care reprezentanţii instituţieile au în legătură cu politica de preţuri a Petrom în calitatea lorde membri în consiliul de supraveghere.

Potrivit actului constitutiv al Petrom, printre atribuţiilemembrilor consiliului de supraveghere se numără exercitareacontro­lului asupra modului în care directoratul con­ducesocietatea, verificarea faptului că activitatea desfăşurată înnumele şi pe seama societăţii este în conformitate cu legea sauverificarea situaţiilor financiare ale societăţii.

"Ceea ce trebuie să facă aceşti oameni este să aibă grijă sămaximizeze profitul", spun surse din piaţă.

În ultimele zile, mai multe instituţii ale statului, premierulEmil Boc sau reprezentanţi ai BNR au ieşit la rampă cu declaraţiiprivind ascensiunea preţurilor la benzină.

Surse din companiile petroliere spun la unison că agenţi ai ANAFau venit la sediile firmelor încercând să înţeleagă formula dupăcare se calculează preţurile la carburanţi. "Sunt nişte inspecţiifiscale inopinate, pe anumite obiective, care vizează în principalmodul de formare a preţurilor, profitul impozabil şi modul în caresunt înregistrate anumite cheltuieli în contabilitate", a spusSorin Blejnar, preşedintele ANAF, citat de Mediafax.

"Dacă ar vrea să ajute cu adevărat statul, ar trebui să se ducăîn control la benzinăriile particulare. La noi calculele suntcorecte, plăţile la buget sunt făcute. Urmăresc o pistă falsă",spun în replică unii petrolişti.

Dincolo de aceste investigaţii de dată recentă, ConsiliulConcurenţei conduce o anchetă pe piaţa carburanţilor încă din 2005pe care a anunţat că o va finaliza la jumătatea acestui an.

Potrivit însă celor mai recente declaraţii ale preşedinteluiConsiliului Concurenţei, până acum instituţia nu a descoperit nicioilegalitate în modul în care companiile petroliere stabilescpreţurile la pompă, aşa că până la dovada contrarie, care estedestul de dificil de găsit, "hoţul neprins este negustorcinstit".

În ultimii doi ani de criză, preţul în lei la benzină şimotorină a crescut cu 72%, respectiv 52%, într-un interval în careromânii au fost afectaţi de concedieri, tăieri de salarii saucreşteri de taxe.

Mai mult, cererea de carburanţi a scăzut, companiile petrolierecompensând volumele pierdute prin scumpirile aplicate şi puse defiecare dată în legătură cu cotaţiile interna­ţionale la produselepetroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO