Companii

„Suferinţa“ la pompe: România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

„Suferinţa“ la pompe: România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

28.02.2013, 00:05 4563

Un studiu recent realizat de Bloomberg face o selecţie de 60 de ţări pe care le ordonează în funcţie de preţul pe galonul de benzină şi de aşa-numitul indicator "suferinţă la pompă" care practic măsoară cât la sută din venitul mediu zilnic al unui locuitor din ţările analizate se duce pentru a cumpăra acel galon de carburant. În medie, un galon este echivalentul a 4,5 litri.

În acest clasament lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru România, ţara cu cel mai ieftin litru de benzină din Europa, potrivit statisticilor disponibile.

Astfel, piaţa locală este a opta la nivel global în ceea ce priveşte "suferinţa la pompă" pentru că aproape 7% din tot ceea ce câştigă în medie un român într-o zi este nece­sar pentru a cum­păra un litru de benzină.

Dacă se ia în con­siderare faptul că un plin este for­mat din circa 55 de litri de benzină, re­zultă că un român ar trebui să mun­cească 4 zile la rând, fără a mai cheltui pe nimic altceva, pen­tru a şi-l per­mite. Asta chiar şi în contextul în care România îşi asigură din producţia in­ternă circa 40% din necesarul intern de petrol.

Datele pre­zen­tate de Bloomberg arată că în medie un litru de benzină costă circa 1,5 dolari, în timp ce ve­nitul mediu zil­nic al unui ro­mân este de 22 de dolari.

Astfel, din ceea ce câştigă într-o zi un român nu-şi permite nici măcar 15 litri de benzină. Ultimele preţuri publicate de Petrom arată că un litru de benzină costă acum circa 6,1 lei, ceea ce înseamnă 1,85 de dolari.

Bulgaria trece printr-o "dramă" şi mai mare când vine vorba de preţul carbu­ranţilor pentru că aici circa 8% din venitul mediu zilnic este nece­sar pentru a achiziţiona un litru de ben­zină.

România şi Bulgaria sunt singurele două ţări mem­bre ale UE care se află în topul primelor zece tări care au cel mai mult de suferit când vine vorba de efortul finan­ciar necesar pentru a cumpăra un litru de benzină. Alături de ele mai sunt în top zece Pakistan, unde un sfert din câştigul zilnic este necesar pentru a achiziţiona un litru de carburant, India, Nigeria, dar şi Turcia.

La polul opus sunt Kuweit, unde din venitul mediu zilnic un consumator poate achiziţiona peste 680 de litri de benzină, Emiratele Arabe Unite, unde după o zi de lucru un locuitor poate să-şi cumpere aproape jumă­tate de tonă de benzină, şi SUA, unde efortul financiar pentru a cumpăra un litru de benzină nu reprezintă decât 0,52%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO