„Suferinţa“ la pompe: România, pe locul opt în lume în funcţie de efortul financiar pentru a cumpăra un litru de carburant

28 feb 2013 Autor: Roxana Petrescu

România are cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană, arată statisticile publicate pe data de 11.02.2013 de către Comisia Europeană. Dar cât mai contează acest lucru dacă preţul mic este raportat la rândul său la unele dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor?

Un studiu recent realizat de Bloomberg face o selecţie de 60 de ţări pe care le ordonează în funcţie de preţul pe galonul de benzină şi de aşa-numitul indicator "suferinţă la pompă" care practic măsoară cât la sută din venitul mediu zilnic al unui locuitor din ţările analizate se duce pentru a cumpăra acel galon de carburant. În medie, un galon este echivalentul a 4,5 litri.

În acest clasament lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru România, ţara cu cel mai ieftin litru de benzină din Europa, potrivit statisticilor disponibile.

Astfel, piaţa locală este a opta la nivel global în ceea ce priveşte "suferinţa la pompă" pentru că aproape 7% din tot ceea ce câştigă în medie un român într-o zi este nece­sar pentru a cum­păra un litru de benzină.

Dacă se ia în con­siderare faptul că un plin este for­mat din circa 55 de litri de benzină, re­zultă că un român ar trebui să mun­cească 4 zile la rând, fără a mai cheltui pe nimic altceva, pen­tru a şi-l per­mite. Asta chiar şi în contextul în care România îşi asigură din producţia in­ternă circa 40% din necesarul intern de petrol.

Datele pre­zen­tate de Bloomberg arată că în medie un litru de benzină costă circa 1,5 dolari, în timp ce ve­nitul mediu zil­nic al unui ro­mân este de 22 de dolari.

Astfel, din ceea ce câştigă într-o zi un român nu-şi permite nici măcar 15 litri de benzină. Ultimele preţuri publicate de Petrom arată că un litru de benzină costă acum circa 6,1 lei, ceea ce înseamnă 1,85 de dolari.

Bulgaria trece printr-o "dramă" şi mai mare când vine vorba de preţul carbu­ranţilor pentru că aici circa 8% din venitul mediu zilnic este nece­sar pentru a achiziţiona un litru de ben­zină.

România şi Bulgaria sunt singurele două ţări mem­bre ale UE care se află în topul primelor zece tări care au cel mai mult de suferit când vine vorba de efortul finan­ciar necesar pentru a cumpăra un litru de benzină. Alături de ele mai sunt în top zece Pakistan, unde un sfert din câştigul zilnic este necesar pentru a achiziţiona un litru de carburant, India, Nigeria, dar şi Turcia.

La polul opus sunt Kuweit, unde din venitul mediu zilnic un consumator poate achiziţiona peste 680 de litri de benzină, Emiratele Arabe Unite, unde după o zi de lucru un locuitor poate să-şi cumpere aproape jumă­tate de tonă de benzină, şi SUA, unde efortul financiar pentru a cumpăra un litru de benzină nu reprezintă decât 0,52%.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.02.2013

 
Cuvinte cheie:
carburant
, benzină
, motorină
, benzinării
, pompe
, România
, efort financiar
, statistică
Vizualizari:
Printeaza
Momentan este un comentariu Comenteaza si tu
Comentarii (1):
Nelutu - 01 martie 2013, 09:39

un litru de benzina nue e 1,49 $ cum ati scris si voi mai sus e 1.85 $ asta inseamna ca din 22 $ dolari poti sa cumperi doar 11.89 litri de benzina ceea ce inseamna ca suntem pe 5 nu pe 8 (intre Nigeria si Bulgaria)

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide