Companii

Terapia s-a decis: face o fabrică de 38 de milioane de euro la Cluj

Autor: Laurentiu Cotu

21.12.2010, 23:55 108

Producătorul de medicamente Terapia Ranbaxy, deţinut de grupulindian Ranbaxy, intenţionează să demareze în 2013 construirea uneinoi facilităţi de producţie a medica­men­telor în Cluj-Napoca,investiţia ridicându-se la 50 mil. dolari (circa 38 mil. euro).

Proiectul de tip greenfield va fi dezvoltat pe o suprafaţă de 6hectare de teren aflată în proprietatea companiei clujene, iarconstruirea fabricii va dura aproximativ un an de zile.

Terapia intenţionează să demareze producţia în noua unitate înanul 2014, astfel că până la finele lui 2015 capacităţile deproducţie ale companiei să crească cu peste 50%. Medicamentele carese vor produce în noua unitate vor fi pentru bolnavii cu cancer,HIV-SIDA sau boli cardiovasculare.

Totodată, Terapia are în plan să angajeze în următorii trei aniîntre 200 şi 300 de persoane, în prezent compania dispunând de 800de angajaţi.

"Dispunem la Cluj de un teren de 16 hectare, iar intenţianoastră este să scoatem la vânzare o suprafaţă de 9 hectare, iar perestul terenului să dezvoltăm o investiţie greenfield, ce presupuneconstruirea unei noi facilităţi de producţie. Acest proiect va ducela creşterea cu peste 50% a capacităţii noastre de producţie şi laangajarea a 200-300 de persoane. Dacă în prezent producem anual 2miliarde de cutii de produse finite, peste cinci ani ne-am propussă ajungem la o capacitate de 3 miliarde de cutii", a declaratpentru ZF Transilvania Dragoş Damian, director general al TerapiaRanbaxy.

Într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută, Damian spuneacă o investiţie într-o capacitate de producţie va depinde derealiza­rea unui plan de afaceri şi că "rămâne de văzut dacălucrurile vor evolua atât de optimist".

Directorul Terapia spune că noua fabrică de medicamente din Clujva dispune de tehnologie nouă şi nu vor fi transferate capacităţide producţie din India sau Japonia, ţările din care provinacţionarii companiei clujene. Totodată, Damian a mai precizat căinvestiţiile în domeniul farma se amortizează într-un interval decâţiva ani de zile. Damian nu a oferit informaţii suplimentaredespre prove­nienţa fondurilor necesare dezvoltării acestuiproiect.

Piaţa de medicamente se ridică anual la aproape 2 mld. euro, iarcei mai mari produ­cători locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva,Antibiotice, Actavis, Labormed, Gedeon Richter, Biofarm.

Plus 20%

Compania a realizat în acest an o creştere a vânzărilor pe piaţainternă cu 20% faţă de 2009, până la circa 350 mil. lei (83 mil.euro). Pentru anul 2011 conducerea Terapia şi-a bugetat o creşterea afacerilor pe piaţa locală cu 15% faţă de anul în curs. Totodată,producătorul a înregistrat anul acesta vânzări de 15 mil. euro laexport, nivel dublu comparativ cu estimările iniţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO