Companii

Top 20 cei mai mari producători de materiale de construcţii

Top 20 cei mai mari producători de materiale de...

Autor: Andreea Neferu

12.07.2014, 16:11 1722

Topul celor mai mari 20 de producători de materiale de con­strucţii, cu vânzări cumulate de1,2 mld. euro anul trecut, cu­prinde doar 5 afaceri cu acţionariat românesc, restul fiind sub­sidiare ale multinaţionalelor străine sau ale fondurilor de in­vestiţii, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Minis­te­rul Finan­ţelor. Topul nu cuprinde jucători din industria lacu­­rilor şi vopselelor decorative.

Cel mai puternic antreprenor din industria producţiei de materiale de construcţii a rămas şi anul trecut Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, care a ajuns la afaceri de 57,3 mil. euro, în creştere cu 37% faţă de 2012. Ceilalţi pa­tru ju­că­tori cu acţionariat românesc din topul celor mai mari pro­du­­cători de materiale de construcţii sunt Arcon (Ioan Ţiţeiu), Soceram (Emil Tufan şi Mihai Anastasescu), Bilka Steel (Horaţiu Ţepeş) şi Elis Pavaje (Emil Goţa). În total, cei cinci producători români au avut anul trecut afaceri cu­mu­late de 160 mil. euro, adică doar 13% din rula­jul celor 20 de companii din top.

„Sunt mai mulţi factori (din cauza cărora în top 20 cei mai mari producători de materiale de construcţii se regăsesc doar 5 antreprenori români – n.red.), iar printre aceştia se nu­mără măsurile guvernului, care nu au fost unele care să în­curajeze antreprenoriatul, dar şi educaţia de business, care este o problemă. Ce se face în şcoli nu este la fel cu ce se în­tâm­plă în viaţa de zi cu zi“, spune Horaţiu Ţepeş, omul de afaceri braşovean care deţine producătorul de învelitori metalice Bilka Steel, cu afaceri de aproape 24 mil. euro anul trecut.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia afacerilor şi a marjelor de profit în 2013

- detalii despre  componenţa topului 

- opinia lui Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Construction Products - Rigips Business Unit, despre evoluţia pieţei de construcţii în acest an 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO