Companii

Topul celor mai mari reduceri de chirii in malluri. Locul 1: Chirie zero in Grand Arena sau Galleria Piatra Neamt

Topul celor mai mari reduceri de chirii in malluri. Locul 1: Chirie zero in Grand Arena sau Galleria Piatra Neamt

Majoritatea chiriasilor incearca sa obtina reduceri cat mai mari la chirii, pentru ca la randul lor nu mai vand prea mult fara a apela la promotii

05.10.2009, 00:00 2366

"Am auzit de oferte fabuloase in piata, de genul chirie zeropentru primul an, ajutor pentru amenajarea magazinului si chirieprocentuala din cifra de afaceri incepand cu anul doi de chirie",spune unul dintre consultantii imobiliari de pe piata cu privire lasituatia proprietarilor de centre comerciale.

Recent, Dorin Catana, directorul general al retelei de farmaciiCentrofarm, spunea pentru ZF ca exista proprietari de malluri careau acceptat ca reteaua sa nu mai plateasca chirie in urmatoareleluni doar ca sa ramana in centrul comercial. Si Octavian Radu,proprietarul grupului RTC, a reusit sa obtina reduceri de pana la70% a chiriei pentru o parte din magazinele Diverta situate incentre comerciale. O atitudine mai transanta a avut-o DragosPetrescu, cu afaceri de 15 mil. euro din restaurante, care spune canu va mai deschide restaurante in centre comerciale nicigratis.

Cele mai mari reduceri de costuri sunt operate in special decatre proprietarii centrelor comerciale deschise in ultimul an, incare majoritatea retailerilor au blocat procesul de extindere,motiv pentru care gradul de ocupare este nesatisfacator.

"Chiriasilor de la etajul unu al proiectului Grand Arena,aproximativ 20, le percepem o chirie zero pentru o perioadadeterminata, situatia fiind reevaluata la fiecare trei luni. Laparter, unde gradul de ocupare este de 90%, reducerile de chiriisunt de 20-25%. La etaj gradul de ocupare a spatiilor este de 33%",a precizat Mikael Harfi, directorul mallului Grand Arena dinCapitala si fiul unuia dintre proprietari.

Proiectul, situat in zona de sud a Bucurestiului, a fostinaugurat in primavara acestui an, cand o buna parte dintrechiriasii care semnasera contracte de inchiriere au renuntat la amai deschide magazine, astfel ca gradul de ocupare a fost redus dinstart.

Treaba noastra este sa aducem oameni lamall

"Avem sase luni de cand am deschis. Nu ne putem compara cuproiectele deschise in urma cu patru-cinci ani. Avem magazine careau vanzari foarte bune, de incaltaminte spre exemplu, si altelecare nu vand mai nimic. De vina este pretul, consideram noi. Treabanoastra, ca proprietari, este sa aducem cat mai multi oameni inmall", a explicat Harfi.

Ca urmare a interesului redus din partea chiriasilor, numarulinaugurarilor din acest an a scazut cu mai mult de 50% fata de anultrecut. Cu toate acestea, o serie de proiecte au fost nevoite sadeschida, in conditiile in care constructia era finalizata, iar oserie de retaileri doreau sa deschida.

Un alt mall inaugurat in acest an este Galleria Piatra Neamt,unde de asemenea o parte dintre chiriasi stau gratuit pentru operioada determinata.

"O parte dintre chiriasi, in special magazinele de imbracaminte,au primit pentru primele trei luni de la deschiderea GalleriaPiatra Neamt o reducere integrala a chiriilor, care mai estevalabila inclusiv in luna octombrie. In celelalte proiecte(Galleria Buzau si Galleria Suceava - n.r.) au fost unelefacilitati acordate chiriasilor, pe timpul verii, dar incepand culuna septembrie traficul a inceput sa creasca, astfel ca nu maiputem vorbi de reduceri", a declarat Stefan Cremene, ChiefOperations Manager al celor trei centre comerciale Galleria,detinute de grupul israelian Globe Trade Center (GTC).

Primul centru comercial Galleria de pe piata locala a fostdeschis in septembrie 2008 la Buzau, in timp ce proiectul dinSuveava a fost inaugurat in luna martie, iar luna trecuta a fostinaugurat mallul din Piatra Neamt.

"In proiectul de la Buzau traficul a crescut fata de perioadaverii cu 80-85%, la o medie zilnica de 5.500-6.000 de oameni, caurmare a inceperii scolii. La Suceava traficul a crescut mai putin,cu circa 40%, din cauza faptului ca acolo nu avem deocamdatasupermarket, urmand ca in noiembrie sa inauguram o unitate PennyMarket", a mai spus reprezentantul GTC.

"Nu avem chirii zero, dar am putea recurge si la astfelde solutii"

Majoritatea dezvoltatorilor importanti de pe piata au anuntatreduceri ale chiriilor pentru o serie de chiriasi, incepand de laomul de afaceri Iulian Dascalu, cel mai mare proprietar de centrecomerciale, cu patru proiecte Iulius Mall in portofoliu, sicontinuand cu proprietarii Shopping City Sibiu sau chiar cudezvoltatorii proiectului Cotroceni Park din Bucuresti, a caruiinaugurare este programata pentru sfarsitul acestei luni.

"Nu avem retaileri care sa nu plateasca chirie deloc, dar amputea oferi o asemenea varianta temporara pentru chiriasi noi. Amredus nivelul chiriilor pe termen scurt pentru o serie de chiriasi.Ipotetic vorbind, putem oferi o reducere de chirii cu 50% unui micretailer de incaltaminte pentru a putea supravietui in urmatoarelesase luni", a spus Graham Kilbane, general manager al companieicipriote Omilos, proprietarul parcurilor de retail ERA din Iasi siOradea.

Proiectul din Oradea a fost de asemenea inaugurat in acest an sicuprinde un hipermarket Carrefour si o galerie comerciala cu ungrad redus de ocupare la momentul inaugurarii.

O serie de proiecte au reusit sa contracareze valul reducerilorde chirii prin atragerea unor retaileri internationali, maiputernici, care nu au dificultati financiare la fel de mari cafirmele locale si in plus contribuie la cresterea traficului. "Amacordat o serie de reduceri de chirii, dar punctual, pentru anumitecategorii de retaileri mai afectati in aceasta perioada, dar nu maimult de 30%. Am reusit sa imbunatatim mixul de chiriasi prinatragerea in cadrul mallului a firmelor C&A, New Yorker siOrsay, care au deschis in luna mai, iar acum doua saptamani amdeschis food-court-ul cu mai multi operatori locali de restaurantesi fast food", a declarat Manuela Jivan, directorul departamentuluicomercial al firmei Cometex, proprietarul proiectului AuroraShopping Mall din Buzau.

Reprezentantul Cometex, firma controlata de omul de afaceri DanOstahie, spune ca gradul de ocupare a centrului comercial este de85%, iar numarul vizitatorilor este de circa 7.000 in cursulsaptamanii si circa 8.500-9.000 in weekend. Alaturi de retaileriiinternationali atrasi in luna mai, printre chiriasii malluluiAurora se mai numara si Carrefour sau Altex.

Ziarul Financiar a mai solicitat informatii privind reducerilede chirii oferite in cadrul mallurilor si de la administratoriiproiectelor Armonia Center din Arad sau Euromall Pitesti, detinutede fondul austriac de investitii Immoeast, dar acestia nu au doritsa faca prea multe declaratii pe aceasta tema.

Adaptare la pretentiile chiriasilor

  • Grand Arena (Bucuresti): cei aproximativ 20 de chiriasi de laprimul etaj al proiectului beneficiaza de chirie zero, situatiafiind reanalizata trimestrial;
  • O parte dintre chiriasii de imbracaminte ai mallului Galleriadin Piatra Neamt au primit o reducere integrala a chiriilor pentruprimele trei luni in cadrul proiectului;
  • Proprietarii parcurilor de retail ERA din Oradea si Iasi potoferi chirii zero pentru o serie de chiriasi noi, in functie denumele acestora si de tipul contractului;
  • Directorii proiectului City Mall din Bucuresti au oferit, ingeneral, reduceri de chirii de 20%, dar au avut si solicitaripentru discounturi de 70%;
  • Iulian Dascalu, proprietarul a patru centre comerciale IuliusMall, a operat reduceri de 20% pentru o serie de chiriasi, inspecial in proiectele din Suceava si Iasi;
  • Dan Ostahie a redus chiriile pentru o parte dintre chiriasiiproiectului Aurora Shopping Mall din Buzau cu pana la 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO