Companii

Trecerea Clujului din sfera industriei in cea a serviciilor sustine dezvoltarea pietei imobiliare

Trecerea Clujului din sfera industriei in cea a serviciilor sustine dezvoltarea pietei imobiliare

BCR a lansat la Cluj-Napoca Centrum Imobiliar Retail pentru regiunea centrala a tarii

02.11.2007, 22:27 40

In Cluj-Napoca sunt anuntate proiecte rezidentiale care totalizeaza peste 12.000 de locuinte si insumeaza investitii de peste 600 mil. euro, trei dintre aceste proiecte fiind realizate in parteneriat public-privat. "Speram ca jumatate din proiectele anuntate sa fie finalizate in urmatorii doi ani. Achizitia de locuinte este un fenomen in crestere deoarece studentii care vin in Cluj-Napoca prefera sa cumpere o locuinta, decat sa plateasca o chirie care creste in fiecare an", a mai spus primarul Clujului.
Boc a explicat ca transformarea orasului dintr-o zona dominata de industrie intr-una de servicii este influentata in mod special de numarul mare de universitati si de posibilitatea investitorilor de a gasi forta de munca bine pregatita.
Clujul este pe locul doi, dupa Bucuresti si din punctul de vedere al constructiilor private de noi locuinte, insa evolutia creditelor imobiliare este inferioara mediei de crestere inregistrata la nivel national. Astfel, potrivit lui Dorin Cojocaru, director executiv al diviziei credite retail a BCR, rata de crestere a creditelor imobiliare in Cluj este de 28%, in timp ce la nivel national ritmul anual se apropie de 40%.
"Clujenii prefera sa achizitioneze o locuinta cu banii jos, fara a apela la o finantare bancara. Credem insa ca acest profil al clientului se va modifica in perioada urmatoare, iar clujenii vor apela mai frecvent la serviciile unei banci", spune Cojocaru.
Printre factorii care vor contribui la cresterea ponderii creditarii in achizitia de locuinte, Cojocaru enumera reducerea costurilor de finantare pentru persoane fizice, precum si cresterea veniturilor unui numar mai mare de locuitori. Reprezentantii BCR estimeaza ca ponderea creditului imobiliar in totalul creditelor de retail solicitate de populatie va depasi 50% pana in 2010, fata de nivelul actual de sub 30% consemnat de catre BCR. Potrivit datelor prezentate ieri la Cluj de catre reprezentantii BCR, ponderea locuintelor finalizate in regiunea Centru-Nord reprezinta 15% din totalul locuintelor finalizate in primul semestru din acest an la nivel national. Aceleasi date mai arata ca, in timp ce la nivel national numarul locuintelor finalizate a crescut cu 42% in prima parte a anului, regiunea de Centru-Nord, din care face parte si Clujul, a inregistrat o majorare de 51% a numarului de apartamente construite.
BCR a lansat la Cluj-Napoca Centrum Imobiliar Retail pentru regiunea centrala a tarii. BCR dezvolta o retea de 22 de astfel de Centrum Imobiliare in cele mai importante orase din tara. Centrul de creditare are doua componente dedicate pe doua categorii de activitati: creditarea persoanelor fizice, respectiv administrarea relatiei de parteneriat cu dezvoltatorii si agentiile imobiliare implicate in proiecte rezidentiale.
"Utilizatorul final va avea atat informatiile despre proprietate, cat si solutia de finantare", a spus Remus Gramescu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). El a mai precizat ca pretul apartamentelor vechi ar putea sa scada in urmatorii ani, pe masura ce noile proiecte rezidentiale vor fi date in folosinta. Pana la acea data, reprezentantii agentiilor imobiliare clujene sustin ca preturile locuintelor vechi sunt mai ridicate decat cele din proiectele mai noi.
"Cererea de locuinte este imensa in Cluj-Napoca, ceea ce inseamna ca si piata creditelor ipotecare are un potential mare de crestere", a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.
BCR continua sa solicite un avans minim de 25% pentru acordarea unui credit imobiliar, insa directorul executiv al diviziei de credite retail a BCR spune ca institutia analizeaza posibilitatea acordarii de imprumuturi cu avans zero in anumite conditii de cost si de risc. O decizie in acest sens urmeaza a fi luata pana la sfarsitul acestui an.
"Odata cu reducerea avansului, s-ar putea sa avem insa si alti termeni de rambursare", a mai spus Cojocaru. In prezent, perioada maxima de rambursare a unui credit contractat de la BCR este de 30 de ani. Roman Kracik, retail area manager pe zona Transilvaniei al BCR, a precizat ca la nivelul regiunii pe care o coordoneaza, printre cele mai dinamice piete se numara Clujul, Brasovul si Sibiul. "Acest proiect va fi la fel de bine primit ca in alte tari in care Erste deruleaza activitati similare", a mai spus Kracik.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO