Model de urmat

Trei dintre cele mai mari 20 de companii antreprenoriale româneşti au ieşit cu investiţii de la zero în afara graniţelor

12 apr 2017 Autor: Dana Ciriperu

Distribuitorul de materiale de construcţii Arabesque, controlat de Cezar Rapotan, constructorul cu capital privat românesc Hidroconstrucţia sau com­pania de transport Blue Air - Airline Management Solutions, de­ţi­nută de patru antreprenori români, sunt trei dintre afacerile antrepre­no­riale locale care au avut curaj să iasă peste graniţe, pornind business în afara ţării. Cele trei companii se află în top 20 cele mai mari afaceri antreprenoriale din România.

Dacă Hidroconstrucţia are din 1992 filială în Germania, Arabesque şi Blue - Air au pariat mult mai târziu pe extinderea în regiune, dar ponderea vânzărilor externe se simte deja în business.

Cezar Rapotan a mizat în special pe piaţa ucraineană, acolo unde Arabesque are în prezent 20 de filiale, potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu. Pasul extern a fost făcut în 2005 cu o filială în Chişinău – Republica Moldova, iar după Moldova şi Ucraina au urmat Bulgaria (2007) şi Serbia (2007). În Ucraina, filialele Arabesque operează sub numele Budmax.

Deşi extinderea pe pieţele externe a fost frânată de criza economică din 2008, filialele Arabesque pe pieţele externe au rămas în viaţă şi au contribuit în fiecare an la businessul grupului din Galaţi.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.04.2017

 
Cuvinte cheie:
companii
, crestere
, iesire
, investitii
, model
, arabesque
, cezar rapotan
, Blue Air
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide