Companii

UCMR a trecut pe pierderi inainte sa fie privatizata

16.04.2004, 00:00 24



Uzina Constructoare de Masini Resita (UCMR), unul dintre cei mai mari producatori de echipamente energetice si industriale din Romania, a trecut pe pierderi in cursul anului trecut, care au atins 2,5 milioane euro, potrivit rezultatelor preliminare ale societatii.



Compania produce turbine hidrualice, hidrogeneratoare electrice, echipamente hidromecanice, masini electrice, motoare Diesel compresoare sau piese de schimb, iar printre clientii sai sunt constructorii de hidrocentrale si santierele navale.



UCMR a inregistrat anul trecut o scadere a veniturilor totale cu circa 19% in euro, ajungand la un nivel de 26 milioane euro (978 miliarde lei). In 2002, valoarea acestora a fost de 32 milioane euro (1.000 miliarde lei).



La finele anului trecut, UCMR avea datorii totale de 1.732 miliarde lei (46 milioane euro), care in proportie de 98% sunt datorii ce trebuie platite intr-un an.



In luna ianuarie a acestui an, actionar majoritar al societatii a devenit consortiul format din compania elvetiana INET AG si Asociatia Salariatilor de la UCMR, care au preluat 60,78% din actiuni de la Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), in cadrul unei tranzactii de peste 13,2 milioane dolari (11,6 milioane euro).



Pretul pentru UCMR a inclus valoarea pachetului de actiuni achizitionat, investitii de dezvoltare si de mediu si capital de lucru. Investitorul elvetian INET AG detine 51% din actiunile UCMR si s-a angajat sa nu schimbe obiectul de activitate al societatii pentru o perioada de cinci ani de la momentul transferului de proprietate.



INET AG este o societate de investitii financiare al carui presedinte, Beat Corpateu, se mai ocupa si cu comertul cu utilaje si mijloace pentru producerea energiei electrice.



Potrivit contractului incheiat cu APAPS, in calitate de actionar al societatii, cumparatorul se obliga sa nu aprobe in Adunarea Generala a Actionarilor ca societatea sa-si modifice obiectul principal de activitate, asa cum este prevazut in statut, pe o perioada de 5 ani, incepand cu data transferului de proprietate.



Totodata, INET AG si PAS s-au mai angajat sa mentina un numar de 3.648 de salariati, sa nu dispuna ca societatea sa fie dizolvata si lichidata voluntar pe perioada realizarii investitiilor, fara acordul prealabil scris al vanzatorului.



In urma acestei tranzactii, pe langa actionarul majoritar, mai detin participatii SIF I Banat Crisana - 16,36%, SIF V Oltenia - 15,20%, alti actionari fiind in posesia a 7,64% din actiuni.



Elvetienii si salariatii UCMR au depus singura oferta la APAPS, in conditiile in care anul trecut isi anuntasera deschis interesul si oficialii Grupului Energetic Tender.



Grupul Energetic Tender (GET), care grupeaza intre altele Vulcan , Fabrica de Echipamente si Centrale Nuclear - Electrice (FECNE) sau Nuclearmontaj, este primul holding privat de pe piata romaneasca, care reuneste mai multi furnizori de echipamente si servicii energetice.



UCMR este unul dintre subcontractorii grupului elvetiano - austriac VA Tech, care este contractor general al lucrarilor de retehnologizare pentru Portile de Fier I si II. Valoarea cumulata a celor doua contracte depaseste 270 - 280 milioane euro.



Schimbarea actionariatului a dus si la schimbarea Consiliului de Administratie al societatii din care acum fac parte Adrian Chebutiu (presedinte), Dan Obadau si Mihai Drula (vicepresedinti), Dumitru Paun si Patrick Salathe - membri.



Reprezentantii UCMR nu au putu fi contactati pana la inchiderea editiei pentru alte detalii privind activitatea companiei.





Actiunile UCMR sunt listate la categoria a II a Bursei de Valori din Bucuresti, dar oprite de la tranzactionare inca din 8 decembrie 2003. Ultima cotatie a fost de 8.300 de lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a ueni actiuni este de 25.000 lei. Capitalul social este de aproximativ 169,2 mld. lei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO