Companii

Ultimele locuinte incepute in perioada de „boom” imobiliar sunt gata in acest an. Cine le cumpara?

Ultimele locuinte incepute in perioada de „boom” imobiliar sunt gata in acest an. Cine le cumpara?
06.01.2010, 23:23 58

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, inprimele noua luni ale anului trecut au fost finalizate in regiuneaBucuresti-Ilfov circa 4.800 de locuinte. Numarul total de locuinteterminate anul trecut in Capitala a fost insa mult mai mare, tinandcont ca numeroase proiecte de mari dimensiuni au fost finalizate inultimele luni ale anului.

Preturile au scazut in cele mai multe cazuri cu 10-20% peparcursul anului trecut, iar dezvoltatorii mai au disponibile celputin jumatate dintre locuinte in cele mai multe dintre cazuri.

Celmai mare proiect a carui finalizare este programata pentru acest aneste ansamblul UpGround din Pipera, format din 600 de locuinte.Potrivit celor mai recente informatii, dezvoltatorii elenivandusera pana in decembrie 2009 jumatate dintre locuinte,livrarile fiind programate sa inceapa in luna august.

Un alt ansamblu din zona de nord a Capitalei in care ar trebuifinalizate locuinte in vara acestui an este Laguna Residence de pemalul Lacului Tei, unde Gea Prasa isi propune sa termine primele252 de apartamente in luna mai, cu o intarziere de circa sase lunifata de termenul initial. Compania spaniola vanduse circa 100 deapartamente pana spre sfarsitul anului trecut, cand a reduspreturile de la 1.800 la 1.500 de euro/mp. Dezvoltatorul localImpact va mai finaliza in acest an locuinte cu o suprafata de 6.500de metri patrati (aproximativ 100 de apartamente) in ansamblulGreenfield din Baneasa si va incepe o noua faza de dezvoltareformata din 160 de apartamente, a caror finalizare va fi realizatain 2011 - 2012.

Apartamente mai ieftine in Militari

Si in ansamblul Ten Blocks din Militari mai urmeaza a fi livratein acest an apartamente noi, in conditiile in care ultimele treiblocuri ale proiectului dezvoltat de Comnord nu au fost inca scoasela vanzare. Dezvoltatorii mai au disponibile circa 200 din cele 430de apartamente ale proiectului, la preturi de 900 de euro/metrulpatrat construit.

"Din cele zece blocuri ale proiectului primele patru au fostvandute si livrate, iar alte trei blocuri din care au fost vandute60% dintre apartamente sunt in curs de livrare catre cumparatori.Ultimele trei blocuri nu au fost inca scoase la vanzare. Ar trebuilivrate pe parcursul acestui an", a declarat Roxana Neacsa,reprezentant de vanzari in cadrul proiectului. Fiecare bloc numara43 de apartamente.

Doua blocuri cu 215 apartamente vor fi finalizate anul acesta siin zona Soseaua Viilor din Capitala, de catre compania spaniolaGrupo Lar.

"Am vandut 50% din apartamentele proiectului Serena, dar destulde incet. Nu este coada. In primul trimestru incepem livrarile inprimul bloc, iar al doilea va veni la circa trei luni dupa.Preturile sunt acum intre 1.200 si 1.350 de euro/metrul patrat", aprecizat Ionut Dogaru, country manager al Grupo Lar pe piatalocala.

Spaniolii au finalizat primul proiect pe piata locala in Baneasa- Natura Residence format din 186 de apartamente - a carui a douaetapa (88 de apartamente) este in curs de livrare.

Cumparatorii vor sa negocieze

"In aceasta perioada trebuie sa incheiem contractele cu clientiiinsa aproape toata lumea incearca sa negocieze ante-contractele,desi noi ne-am indeplinit sarcinile. Preturile au scazut de lapeste 2.000 de euro la circa 1.700-1.800 de euro/mp. Ii lasam sinoi sa plateasca mai mult timp, ii ajutam, nu suntem absurzi. Darimportant e si modul in care cer sa negociem", a mai spusDogaru.

In primavara acestui an va incepe si livrarea apartamentelor dinansamblul Vivando Unirii, format din 110 locuinte din care au fostprecontractate 50% dintre unitati, potrivit reprezentantilorcompaniei Ocif, dezvoltatorul proiectului.

Doua dintre ansamblurile de locuinte care ridica cele mai multesemne de intrebare in acest an in Capitala sunt Planorama si BlueTower din zona cartierului Colentina, unde este inca incert dacavor fi finalizate locuinte in acest an.

In primul caz, dezvoltatorii incearca alaturi de banca sicumparatori sa se puna de acord pentru a putea continua lucrarile,in timp ce la Blue Tower dezvoltatorul a intrat in insolventa candblocul cu 156 de apartamente era construit in proportie de 85%.Daca toate partile din Planorama vor ajunge la un acord, pana lasfarsitul acestui an ar putea fi finalizate doua blocuri, cu untotal de 534 de apartamente, potrivit noului desfasurator propuscumparatorilor si reprezentantilor Piraeus de catre firma BSREurope, noul manager de proiect al Planorama.

In cazul Blue Tower, daca dezvoltatorii vor veni sa injectezebani in proiect, locuintele ar putea fi gata in cateva luni.Principalul creditor al proiectului este banca elena Alpha Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO