Companii

Un domeniu ferit de concedieri in criza: avocatii de business si-au pastrat locurile de munca

Un domeniu ferit de concedieri in criza: avocatii de business si-au pastrat locurile de munca
10.11.2009, 00:00 175

In randul primelor 22 de firme de avocatura din Bucuresti infunctie de numarul de avocati lucrau la 1 noiembrie 837 deconsultanti juridici, fata de 841 de avocati in luna martie aacestui an.

In niciuna dintre primele patru firme in functie de numarul deavocati inregistrati la Baroul Bucuresti - Nestor Nestor DiculescuKingston Petersen, Musat & Asociatii, Tuca Zbarcea &Asociatii si Bostina & Asociatii - numarul avocatilor nu ascazut in acest interval.

Firmele care au renuntat la cei mai multi avocati sunt Sova& Asociatii (sapte oameni) si D&B David si Baias (cinciavocati), in timp ce firmele PeliFilip si Bulboaca & Asociatiisi-au crescut echipele cu cate cinci avocati in acelasi interval,la 26, respectiv 24 de oameni.

"Intr-adevar, au fost operate restructurari interne, in vedereaadaptarii echipei si a structurii de costuri la noile realitati alepietei serviciilor de avocatura de afaceri. Departamentele nu aufost reduse ca numar; ne-am axat pe optimizarea dimensiuniiacestora", au declarat reprezentantii firmei Sova & Partners,in care numarul avocatilor a scazut de la 20 la 13 in intervalulmartie - noiembrie 2009.

In cadrul firmei D&B David si Baias echipa de litigiiformata din cinci avocati a plecat in cadrul casei PeliFilip,fondata anul trecut prin desprinderea unui grup de avocati dincadrul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen(NNDKP).

"Suntem o firma care a avut marimea potrivita la momentulpotrivit si am continuat sa ne dezvoltam datorita cresterii bazeide clienti. Am deschis divizie de litigii si departament deemployment si restructuring. Pe litigii am adus cinci oameni de laDavid si Baias de la 1 august, iar pe employment am angajat patruoameni", a declarat Francisc Peli, partener al firmeiPeliFilip.

Avocatul spune ca in randul firmei pe care o conduce in ultimulan se poate vorbi de o dublare a numarului de avocati, de la 18 innoiembrie anul trecut la circa 33-34 de oameni, tinand cont si decele mai noi angajari si de tinerii avocati din randurile firmei,care nu si-au definitivat toate procedurile pentru a figura pesite-ul Baroului Bucuresti.

Au migrat catre dreptul muncii sau litigii

Cum au rezistat marile firme din acest domeniu intr-un an incare numeroase firme din servicii, precum auditori sau firme deconsultanta imobiliara au umblat la personal?

"Firmele de avocatura de la noi se remarca si printr-un usorconservatorism, astfel ca au decis sa pastreze principala resursa,si anume oamenii. In acele domenii in care volumul de munca nu amai fost unul corespunzator avocatii au migrat catre altedepartamente, precum dreptul muncii sau litigii. Am facut si noimutari interne deoarece consideram ca un avocat bun isi poate gasilocul si intr-un alt departament", a declarat Gabriel Zbarcea,managing partner al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii. Casa deavocatura, cea mai mare de pe piata locala in functie de veniturileincasate in 2008 (18,5 milioane de euro), are in continuare oechipa de 72 de avocati, la fel ca in martie, potrivit datelor depe site-ul Baroului Bucuresti.

Cu toate acestea, avocatii reactioneaza rapid la semnaleleeconomice si politice din aceasta perioada si decid sa isi adaptezeechipa din mers.

"Veniturile noastre pe primele trei trimestre ale acestui anne-au depasit asteptarile, fiind superioare perioadei similare aanului trecut. Cu toate astea, ele corespund unor proiecte si unorsuccese finalizate, iar previziunile pe 2010 sunt tot maipesimiste. E ratiunea pentru care am recurs la o reorganizareinterna, la o strategie de optimizare a costurilor si la o abordaremai prudenta a bugetelor diverselor departa-mente", explicaZbarcea.

El spune ca firma s-a despartit de cativa avocati, dar acestia"au fost inlocuiti de nume noi in special in domenii precumlitigiile, insolventa, dreptul muncii, proiecte de infrastructura".Astfel, potrivit datelor de la Baroul Bucuresti, firma are incontinuare acelasi numar de avocati ca in martie, respectiv 72.

Multe firme de avocatura vad dispo-nibilizarile in aceastaperioada ca o masura neproductiva pe termen lung.

"Nu am facut in acest an disponibilizari si nici nu intentionamsa facem in perioada urmatoare, intrucat consideram ca pe termenlung o astfel de masura nu aduce o valoare adaugata, ci dimpotriva.Am preferat astfel sa fim mult mai atenti la celelalte costuri,care pot fi reduse fara a afecta activitatea de baza a firmei",sustine Catalin Baiculescu, co-managing partner al firmei Musat& Asociatii.

Musat are 73 de avocati, potrivit datelor de la BaroulBucuresti, fata de 72 de consultanti in martie, tinand cont capartial "scaderile naturale in arii de expertiza precum M&A,real-estate sau banking au fost compensate de cresteri alesolicitarilor de asistenta juridica in restructurari corporative,concurenta, proprietate intelectuala, dreptul muncii saufiscalitate".

Se pot angaja oameni mai buni

Avocatii au doar doua costuri semnificative, si anume celelegate de personal si cele cu spatiul, tinand cont ca majoritateafirmelor au sediul in birouri inchiriate in cladiri din zonelecentrale ale orasului.

"Intentionam sa urmarim si sa optimizam cheltuielile, dar acestlucru nu este sinonim cu disponibilizarile. In aceasta perioadapoti angaja oameni mai buni, poti completa anumite sarcini, dupacum, natural, unii pot decide sa plece. Din punctul meu de vedere,economii substantiale in cadrul unei firme de avocatura pot firealizate fie in retributiile avocatilor si personalului, lucrucare nu face sens pentru noi, fie in costul chiriei, unde, deasemenea, nu ai o marja prea mare de manevra. Poti eventual negociacu proprietarii", apreciaza Ion Nestor, partener fondator al firmeiNNDKP.

Nestor spune ca echipa pe care o coordoneaza numara 106 deavocati, iar datele de la Baroul Bucuresti, unde firma figureaza cu87 de avocati, la fel ca in martie, nu sunt actualizate.

Nici firmele straine prezente pe piata nu s-au grabit sa facadisponibilizari, in conditiile in care investitiile in pregatireaavocatilor sunt semnificative de-a lungul anilor.

"Avocatura este un domeniu in care nu ai alte active decatoamenii, in care trebuie sa investesti foarte mult, si daca potitrece hopul cu ei toti, facand anumite compromisuri, este mai binedecat sa te desparti dupa ce ai investit timp si energie", spuneSebastian Gutiu, managing partner al biroului din Bucuresti alfirmei austriece Schoenherr.

El spune ca in acest an a operat angajari doar in randulavocatilor seniori pe domenii noi de activitate pentru firma,precum litigii si media, iar numarul avocatilor a cunoscut o usoaracrestere, pana la 56 de oameni in cadrul biroului din Bucuresti. Incadrul datelor de la Baroul Bucuresti, numarul de avocati de laSchoenherr a crescut de la 35 la 37 in intervalul martie -noiembrie 2009.

Situatia pe piata locala nu este la fel de dramatica precum inMarea Britanie sau Statele Unite, in conditiile in care peste Oceanmarile firme nu mai recruteaza nici macar cei mai buni tineriabsolventi.

"In America firmele prefera sa le finanteze existenta tinerilorabsolventi la un cost mai mic, fara sa ii angajeze, decat sa iilase sa mearga la competitori. Ii platesc un an, un an si jumatatestand "pe bara" si intentioneaza sa ii angajeze cand piata isi vareveni", mai spune Gutiu.

Perspectivele economice actuale recomanda insa prudenta inrandul firmelor de avocatura, in conditiile in care afacerileaflate in recesiune determina si realizarea unor bugete mai micipentru servicii juridice.

"Recomandarea mea este ca trebuie sa fim cu totii foarteprudenti deoarece lucrurile se pot degrada extrem de rapid",conchide Nestor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO