Companii

Un grup belgian şi-a propus să ajungă la 200 de MW în eoliene

Autor: Roxana Petrescu

05.09.2011, 00:04 617

Compania belgiană Electrawinds, specializată în pro­du­cerea de energie din surse regenerabile, şi-a deschis un birou în Constanţa, judeţul cu cel mai bun vânt din România, şi spune că vrea să ajungă la parcuri eoliene cu o capacitate de 200 MW, suficient pentru a lumina anual peste 200.000 de case cu energie verde.

Cum investiţia într-un MW de capacitate instalat într-un parc eolian se ridică la 1,7 mil. euro, planurile bel­gie­nilor ar putea va­lora circa 340 mil. euro.

"Compania de energie rege­ne­rabilă Elec­tra­winds îşi con­so­lidează mi­siunea în Ro­mâ­nia prin inau­gu­rarea ofi­cială a se­diului din ora­şul Con­stanţa. În pre­zent, Elec­tra­winds are un parc eolian fun­cţio­nal în Ro­mâ­nia, la Topolog. Proiectul a fost rea­lizat în 2010 şi are o capacitate totală de 3 MW. Ţelul sectorului energiei eoliene din România este extinderea capacităţii la 200 MW într-o perioadă cât mai scurtă", spun reprezentanţii companiei. Aceştia mai spun că Electrawinds este interesată şi de centrale pe biomasă şi ener­gie solară, numeroase proiecte fiind în faza de prospec­tare.

În prezent, Electrawinds deţine proiecte de producere a energiei regenerabile în Belgia, Franţa, Italia şi Africa de Sud, capacitatea totală a acestor proiecte fiind de 200 MW, potrivit datelor furnizate de companie.

"În 2010, totalul veniturilor generate de aceste proiecte s-a ridicat la 110,4 mil. euro", mai spun reprezentanţii Electrawinds. Potrivit unui raport întocmit recent de Ernst & Young, Ro­mânia a înregistrat cel mai spectaculos salt în ceea ce priveşte atractivitatea pieţei locale pentru investitorii în energie verde, ajungând de pe locul 21 pe 16 dintr-un total de 35 de state analizate.

n Reactorul verde: topul celor mai mari zece parcuri eoliene funcţionale din România

n Investiţia în eoliene pas cu pas: cum se împart banii între avize de la SRI, drumuri şi mori de vânt

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO