Companii

Un nou "caz Arad" pe piata centrelor comerciale: trei malluri vecine la Oradea

Un nou "caz Arad" pe piata centrelor comerciale: trei malluri vecine la Oradea

Centrele comerciale sub conceptul Stop.Shop seamana cu niste artere de shopping, in care intrarile in magazine se realizeaza dinspre exterior

09.07.2008, 15:54 56

Dupa ce calea Aurel Vlaicu din Arad a devenit "celebra" prin faptul ca aici sunt anuntate pana la sfarsitul anului viitor un numar de cinci centre comerciale, un caz asemanator are loc in Oradea, la iesirea catre Arad, unde se afla in constructie "gard in gard" trei centre comerciale - Tiago Mall, Era Shopping Park si Stop.Shop, realizat de Immoeast si S+B Group.
Implicand investitii totale de 180 de milioane de euro, cele trei proiecte vor creste stocul de spatii comerciale din Oradea cu aproximativ 100.000 de metri patrati, in conditiile in care in zona se mai afla si un hipermarketul Real.
Tiago Oradea, dezvoltat de irlandezii de la Mivan, va fi un mall clasic, in timp ce Era Oradea este dezvoltat sub forma unui parc de retail, care va cuprinde chiriasi precum Carrefour, Mobexpert, Bricostore sau Media Galaxy.
Cele doua proiecte au programata finalizarea spre sfarsitul acestui an, iar centrul comercial Stop.Shop va fi deschis in 2009.
In Oradea este operational in momentul de fata un centru comercial, Lotus Market, inaugurat in urma cu sase ani.
Stop.Shop Oradea, alaturi de un proiect asemanator din Targu-Mures vor fi primele centre comerciale sub acest brand de pe piata locala, a caror inaugurare este prevazuta pentru anul viitor.
Fondul austriac de investitii Immoeast a anuntat anul trecut ca va realiza 20 de proiecte de acest gen pe piata locala, patru dintre acestea urmand a fi dezvoltate in parteneriate egale cu compania S+B Group, la Arad, Oradea, Satu Mare si Targu-Mures.
Primele proiecte la care au fost incepute lucrarile de constructii, in Oradea si Targu-Mures, implica investitii de 30 de milioane de euro fiecare, si vor avea suprafete inchiriabile de 17.000 mp, respectiv 20.000 mp.
"Centrele comerciale sub conceptul Stop.Shop seamana cu niste artere de shopping, in care intrarile in magazine se realizeaza dinspre exterior, astfel ca poti parca masina in dreptul magazinului care te intereseaza si economisi timp", explica Reinhard Schertler, managing director al S+B Group.
Firma are in derulare pe piata locala un numar de 10 proiecte cu o valoare de aproximativ 350 mil. euro, cel mai mare fiind un centru comercial in Sibiu, realizat de asemenea in parteneriat cu Immoeast.
"Chiriile pentru acest gen de proiecte variaza intre 11 si 15 euro/metrul patrat, iar randamentul anual al investitiei este in jurul a 10%. Urmarim un numar de 10-15 chiriasi dispusi sa inchirieze suprafete mari, atrasi de chiriile mai mici si de costurile de operare mai reduse", adauga Schertler.
S+B Group este o companie detinuta de familiile Schertler si Beck, prezenta in Romania de patru ani, piata in care detine o echipa de 30 de angajati. Activitatea firmei a fost redusa in primii ani de activitate, astfel ca primul proiect urmeaza a fi finalizat anul viitor, o cladire de birouri de 12.000 de metri patrati in Pipera.
"Pot spune ca preturile terenurilor au ajuns la un nivel la care speculatorii au ramas fara business, in sensul ca nu mai pot cumpara ieftin si vinde scump. In prezent, afaceri imobiliare mai pot face doar dezvoltatorii, care sunt responsabili cu 'hard work'", apreciaza Schertler.
Investitorii austrieci sunt printre cei mai importanti jucatori de pe piata imobiliara locala, pe segmentul centrelor comerciale mai multe companii fiind implicate in numeroase proiecte.
Astfel, Immoeast detine trei centre comerciale operationale (Euromall Pitesti, Polus Cluj si Armonia Arad) si are mai multe proiecte de acest gen in diferite stadii de executie (West Gate Craiova, Euromall Galati, Polus Constanta sau Radius Baia Mare).
Pe de alta parte, si alte firme austriece sunt la randul lor implicate in realizarea de malluri, astfel ca Raiffeisen Evolution dezvolta centrul comercial Floreasca City din nordul Capitalei, Sparkassen face Sun Plaza in zona Piata Sudului din Bucuresti, in timp ce CA Immo are un parteneriat pentru un mall la Sibiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO