Companii

Unde se duc miile de megawaţi din eoliene şi solare pe care România va începe să le înlocuiască în cinci ani? Echipamentele se pot recicla în totalitate, dar deocamdată pe plan local nu este nicio propunere concretă de investiţie într-o astfel de fabrică

Unde se duc miile de megawaţi din eoliene şi solare pe...

Autor: Roxana Petrescu

15.07.2023, 12:27 2643

Toată atenţia se duce acum spre miile de megawaţi în eoliene şi solare pe care România îi va vedea montaţi de la zero până la finalul anului 2030, dar în numai cinci ani eolienele montate în primul val de investiţii, început în 2009, îşi vor atinge durata de viaţă  Dacă înainte palele turbinelor erau pur şi simplu îngropate, ele acum pot fi utilizate în industria materialelor de construcţii, iar panourile solare pot fi în totalitate reciclate, recuperându-se materii prime extrem de valoroase  Întrebarea este dacă ţinând cont de investiţiile anunţate, dar şi de cele care trebuie realizate pentru înlocuirea proiectelor existente, România va fi suficient de agilă astfel încât să atragă bani în zona de reciclare, parte esenţială în tot ecosistemul european de producţie de tehnologie verde.

La finalul lunii trecute, la nivelul UE a fost dat în lucru Actul privind materiile prime critice, un pas foarte necesar având în vedere că acum tranziţia energetică europeană presupune de fapt schimbarea dependenţei de gazul rusesc cu cea a importurilor de echipamente din China, mai ales în domeniul energiei solare. Obiectivul principal este de a diversifica lanţurile de aprovizionare, ţinând cont că acum ele sunt alimentate de o mână de state terţe care nu fac parte din spaţiul UE. Prin acest act, obiectivele UE sunt ca 10% din materiile prime strategice pentru tranziţia verde şi digitală să fie extrase local, 40% din consum să fie asigurat prin procesarea internă a acestor materii prime, iar 15% din consum să fie asigurat exact prin reciclarea europeană a materiilor prime. Mai departe, Comisia a identificat 34 de astfel de materii prime critice printre care se numără litiul, aluminiul, siliconul şi cuprul.

În acest moment, circa 70% dintr-o turbină eoliană offshore, 85% dintr-un panou solar, 71% dintre maşinile electrice sau 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidrogenului sunt produse în China, acesta fiind cel mai mare furnizor la nivel mondial de tehnologie pentru proiectele de energie verde, cu o poziţie imposibil de atacat. Mai mult, China are un rol covârşitor în producţia şi procesarea de elemente cheie necesare în tehnologiile verzi şi are cele mai mari rezerve de pământuri rare din lume, la rândul lor importante pentru tehnologia verde. Practic, reciclarea tehnologiei verzi pe plan european devine esenţială, tocmai pentru că astfel sunt recuperate o serie de materii prime, acestea putând fi baza unor dezvoltări pe zona de producţie locală de tehnologie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO