Companii

Ungaria şi Bulgaria îşi susţin turismul din banii lăsaţi de străini în vacanţe, în timp ce România este pe ultimul loc în Europa la cheltuielile turistice ale străinilor

Ungaria şi Bulgaria îşi susţin turismul din banii...

Autor: Miruna Diaconu

16.08.2023, 18:00 590

Din totalul cheltuielilor turistice, sumele lăsate de străini reprezintă 14% din total, fiind cel mai mic procent dintre statele membre.

Lipsa turiştilor străini plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cheltuielile turistice ale străinilor, pe când Bulgaria şi Ungaria, vecinii României care au forme de turism similare, îşi susţin trei sferturi din turism cu banii lăsaţi de străini.

În totalul cheltuielilor turistice din România, străinii au contribuit cu doar 14%, potrivit datelor dintr-un raport al Comisiei Europene. Şi ca număr de turişti, dar şi ca valoare a sumelor cheltuite, turiştii români susţin piaţa locală, ceea ce ar putea crea o pre­dictabilitate în situaţii precum a fost pandemia, când turismul de incoming a dispăurt în totalitate din toate ţările. Cu toate acestea, turismul de incoming ar putea re­prezenta pentru România un motor pu­ternic de dezvoltare, iar totodată incoming-ul este considerat şi un export de servicii.

Potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, un turist străin a cheltuit 2.700 lei pe vacanţa în România anul trecut, ceea ce reprezintă cu 15% mai mult faţă de suma lăsată în 2021. Aproape jumătate din suma cheltuită a mers către serviciile de cazare.

Turismul de incoming în România se bazează pe turiştii veniţi în scopuri de business, astfel că destinaţiile de leisure nu sunt în topul preferinţelor străinilor, potrivit datelor oficiale. Realitatea ar putea sta altfel, însă raportarea datelor nu este făcută de toate unităţile de cazare, iar multe dintre apartamentele şi camerele de tip Airbnb, o piaţă care a cunoscut o creştere considerabilă în ultimii ani, funcţionează în ilegalitate, ceea ce înseamnă că datele nu pot fi colectate.

Potrivit raportului Comisiei Europene, multe ţări se bazează pe turismul intern, media cheltuielilor turiştilor locali fiind de 38% la nivelul UE, însă ţări precum Luxemburg, Bulgaria, Estonia, Croaţia şi Ungaria se bazează într-o mare proporţie pe turismul de incoming.

Datele Comisiei Europene arată că  turiştii străini au cheltuit 1,7 miliarde euro în 2022 pe vacanţe în România, fiind printre cele mai mici sume lăsate de străini în ţările europene. Turiştii străini care au ajuns în Estonia, Slovacia, Lituania şi  Letonia au cheltuit tot câte 1,7 miliarde euro, însă aceste ţări au o suprafaţă cumulată mai mică decât cea a României.

Anul trecut, circa 1,5 milioane de turişti străini au ajuns în unităţile de cazare din România, dintr-un total de 11 milioane de turişti, aici fiind incluşi şi românii care au călătorit în ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO