Companii

Vânzările fabricii de mobilă Lemet Câmpina, de trei ori mai mari

11.07.2010, 23:32 443

Producatorul de mobilă Lemet din Câmpina a înregistrat ocreştere de aproape 200% a vânzărilor, la 2 mil. lei (0,5 mil.euro), în săptămâna majorării TVA, nivel record pentru companie.Astfel, cumpărătorii s-au grăbit să prindă ultimele zile cu preţurinemajorate, în condiţiile în care de la 1 iulie TVA a crescut cu 5procente, la 24%.
"Banii există. Lumea trebuie să înceapă să cheltuiască numai cătoţi aşteaptă reducerile", a spus Alexandru Rizea, directorulgeneral al Lemet.
Compania a decis să păstreze preţurile şi după 1 iulie şi săsuporte majorarea TVA din marje. Anul trecut, Lemet a avut o cifrăde afaceri de 61 mil. lei (14,4 mil. euro) şi un profit net de 5mil. lei (1,2 mil. euro), în timp ce pentru 2010 şi-a bugetatafaceri de 71 mil. lei (16,9 mil. euro) şi un nivel al profituluinet de 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro). Lemet se numără printre celemai mari zece companii din industria mobilei şi este controlată deAlexandru Rizea.
"Este posibil să fim sub estimări. Revizuim prognozele pentru călucrurile s-au schimbat. Am crezut că vom fi în linie cu celelalteţări (care încep să îşi revină - n.red.) din punctul de vedere alclimatului macroeconomic, dar nu este aşa", a mai spus Rizea.
El adaugă faptul că în anii trecuţi, la nivelul afacerii pe care oconduce a sesizat o sezonalitate, în care perioadele de creştereerau în februarie-martie şi din iunie. Până acum, potrivit luiRizea, tiparul s-a menţinut, însă nu are "nicio certitudine cum vamerge piaţa în semestrul doi".
Reţeaua de magazine afiliată companiei care operează sub brandulLem's numără 84 de unităţi în sistem de franciză. De la începutulanului, Rizea spune că au fost închise patru magazine, deschisealte zece şi sunt planuri să deschidă încă şase. "Este o reţea vie.Oricând se poate închide un magazin şi deschide altul la loc", amai spus Rizea.
În primele şase luni ale acestui an, vânzările Lemet au fost maimici comparativ cu cele din perioada similară a anului 2009. Lanivelul întregii pieţe de mobilă, vânzările sunt slabe încă de anultrecut, scăderea puterii de cumpărare şi prăbuşirea pieţeiimobiliare fiind principlaii factori care au tras în jos afacerilecu mobilă. Nici companii mari precum Mobexpert sau IKEA nu au fostocolite de scăderile din piaţă, afacerile lor urmând trendulpieţei.
Retailul local de mobilă este estimat sub 1 mld. euro anual, iaralte companii active sunt kika, Neoset sau Staer.

Lemet Câmpina se numără printre cele mai mari zece companiidin industria mobilei, o piaţă de 1 mld. euro anual, şi estecontrolată de Alexandru Rizea.

Reţeaua de magazine afiliată companiei care operează subbrandul Lem's numără 84 de unităţi în sistem de franciză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO