Companii

Vin norii scumpirilor şi la chiriile pentru locuinţe: „Cererea va creşte sub efectul începerii anului universitar. Urmează scumpiri de cel puţin 10% în Bucureşti“

Vin norii scumpirilor şi la chiriile pentru locuinţe:...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.08.2023, 00:08 6714

„La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la 1.200-1.300 de euro“, spunea recent Georgian Marcu, expert imobiliar şi fost preşedinte al APAIR (Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România), în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Chiriile la locuinţe, care au crescut deja cu mai bine de 10% în ultimul an, se pregătesc de noi runde de scumpiri, în condiţiile în care achiziţia unei case devine un deziderat din ce în ce mai greu de atins. Mai mult, începerea anului universitar pune şi mai multă presiune, luna septembrie fiind, în mod tradiţional, perioada în care studenţii încep căutările pentru o locuinţă de închiriat.

Conform statisticilor Imobiliare.ro, o garsonieră în Bucureşti se închiria în iulie 2023 cu 301 euro pe lună, un apartament cu două camere cu 480 de euro pe lună, iar unul cu trei camere cu 650 de euro pe lună. Scumpirile sunt de circa 11% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În unele oraşe mari din afara Capitalei însă creşterile de preţ sunt şi mai mari comparativ cu iulie 2022, ajungând la peste 20% în Constanţa. „Chiriile au crescut cu circa 10-15% faţă de anul trecut. Un apartament cu două camere pe segmentul mediu-superior se închiriază cu 700-800 de euro în zone centrale sau în Aviaţiei. O garsonieră în aceeaşi zonă este acum cam 500-600 de euro, faţă de 400 de euro acum trei ani. La apartamentele cu trei camere, unde s-a plecat de la 800 de euro, s-a ajuns acum la 1.200-1.300 de euro“, spunea recent Georgian Marcu, expert imobiliar şi fost preşedinte al APAIR (Asociaţia Profesională a Agenţilor Imobiliari din România), în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Chiar şi cu chirii în creştere, tot mai mulţi oameni aleg această variantă de locuire, în condiţiile în care achiziţia unei locuinţe este chiar şi mai dificilă. Pe acest fond, din 2023 vor exista mai multe proiecte în Capitală destinate exclusiv închirierii.

„În mod atipic, chiriile continuă să crească şi în lunile de vară în acest an, contrar sezonalităţii specifice acestui segment. Inflaţia şi modificările fiscale pun însă presiune pe preţuri, de asemenea dobânzile mari şi scăderea tranzacţiilor de vânzare fac ca oferta pe chirii să fie mai mică, iar în septembrie ne aşteptăm la creşteri de cel puţin 10% în Bucureşti, deoarece cererea va creşte cu până la 20% sub efectul începerii anului universitarî, spune Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO