Companii

ZF Agropower. Puterea asocierii: Mai multe cooperative din sectorul laptelui au lansat propriul brand de lactate, Naturlact, şi vor să intre în marile lanţuri de magazine

Autor: Mădălina Dediu Panaete

25.01.2024, 00:07 1334

În sectorul procesării laptelui, opt din primele zece companii au acţionar străin.

Mai multe cooperative membre ale Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin- BOVICOOP, care reuşeşte peste 17 coo­pe­rative cu un număr de mai bine de 600 de fermieri din zona Transilvaniei, au lansat propriul brand de lactate, Naturlact, intrând astfel pe o piaţă unde cei mai mari jucători sunt nume precum Albalact, Napolact, Danone, Hochland şi Olympus.

„Am conştientizat că din cei 140.000 de  litri de lapte pe care îi colectăm zilnic, o parte ar putea fi valorificată în produs finit. (...) Am înfiinţat de curând, la sfârşitul anului trecut, o cooperativă de grad trei cu rol economic, care urmăreşte să aducă pe piaţa produselor lactate un nou brand, Naturlact. Este brandul fermierilor asociaţi în cooperative. Ştim că vom intra pe o piaţă saturată de produse lactate, dar încercăm să găsim o nişă în avantajul nostru“, a spus Iasmina Blidar, directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, în cadrul ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania.

Printre membrii uniunii se află cooperative precum Someş Arieş, Târnava Mare, Samus Lact sau Timlactragro. Ea adaugă că această cooperativă de grad trei urmăreşte să facă vânzări profitabile. 

„Noi am făcut deja patru tipuri de produse lactate, de brânzeturi, am făcut şi prima livrare. Noi am considerat că ar putea fi o variantă Casa Unirea. Noi ne punem speranţa că va fi o rampă de lansare pentru brandul nostru şi, de ce nu, să preluăm şi noi modelele din Vest, să fim consumaţi şi să fim cel mai cel mai recunoscut brand”, a mai spus Iamina Blidar, care adaugă că au membrii uniunii au discutat deja cu lanţuri de magazine.  Ea dă exemplu un model văzut în Spania, unde cooperativele livrează produse premium în special în restaurante.

„Nu excludem nici varianta maga­zinelor mari, a supermarketurilor. Am avut deja discuţii cu reprezentanţi ai magazi­nelor, momentan am tras concluzia că intrăm doar cu un singur produs – o brânză cu patru reţete diferite“. Ea adaugă că în total în BOVICOOP există deja patru fabrici de produse lactate, trei se află în Harghita şi a 4-a este în Timiş.

„În Satu Mare, pe o linie de finanţare va apărea de la anul o fabrică de procesare unde va putea fi ambalat lapte, lapte pasteurizat, care poate deservi cantităţi impresionante. Va fi o fabrică de procesare mare“, a continuat ea.

Intrarea Naturlact pe piaţa lactatelor este o veste bună pentru sectorul procesării laptelui în contextul în care nu există nicio cooperativă mare care să producă lactate în România. În plus, în industria procesării laptelui, dintre cele zece mari companii, doar două sunt controlate de antreprenori români: Simultan, deţinut de Florin Herbai, şi Carmo Lact Prod, controlat de Eugen Creoşteanu, Ioan Neagoş şi Alin Neagoş.

Însă liderii sunt companii controlate de companii multinaţionale precum Albalact (care este deţinută de Lactalis Franţa), Danone (Franţa), FrieslandCampina (Olanda), Olympus (Grecia) şi Hochland (Germania). Însă în ultimii ani s-au dezvoltat pe piaţă antreprenorii mici, care au adus pe piaţă branduri premium, pariind pe gustul lactatelor autentice, dar şi pe ambalaje care să atragă consumatorii şi să menţină lactatele proaspete cât mai mult timp. Agroserv Măriuţa (Lăptăria cu Caimac), Mirdatod (Telemea de Ibăneşti), Ferma cu Omenie, Eliezer Prod (Lunca Ilvei) şi Klaus (Artesana) sunt doar câteva exemple de companii antreprenoriale care s-au dezvoltat puternic în ultimii ani.

Fermele locale au produs în 2021 circa 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, astfel că industria laptelui locală resimte din plin efectele scumpirilor în lanţ, de la energie la îngrăşăminte şi furaje pentru animale. Datele Eurostat arată că fermele locale au cea mai mică productivitate din Uniunea Europeană, un clasament unde din nou Olanda este printre campioane.

Iasmina Blidar, directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOO: În Satu Mare, pe o linie de finanţare va apărea de la anul o fabrică de procesare unde va putea fi ambalat lapte, lapte pasteurizat, care poate deservi cantităţi impresionante. Va fi o fabrică de procesare mare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO