Companii

ZF Live. Jacek Glinka, preşedinte al Medicines for Europe: România ar trebui să finanţeze industria de sănătate peste media europeană şi să aloce 10-12% din PIB pentru a prinde din urmă ţările dezvoltate

Jacek Glinka, preÅŸedinte a Medicines for Europe

Jacek Glinka, preÅŸedinte a Medicines for Europe

Autor: Åžtefan Stan

26.04.2017, 00:05 103
În timp ce în Europa pacienţii obţin o îm­bunătăţire a accesului la tratamente, Ro­mânia a rămas în urmă, sub media UE la numărul de asistente şi de doc­tori per capita, dar şi ca finanţare a sis­te­mu­lui de sănătate, a declarat Jacek Glinka, preşedinte al Medicines for Euro­pe, în cadrul ediţiei speciale ZF Live de la International Health Forum 2017.
 
„Este mult loc de îmbunătăţire. România cheltuie acum aproximativ 5% din PIB pe sănătate. Media UE este de 8%. Cheltuind mai puţin, este clar că vom avea servicii mai slabe. Noi ar trebui să cheltuim peste media europeană, undeva la 10-12% din PIB pe sănătate, pentru a prinde din urmă ţările europene, ca în timp să reducem de­calajul şi pacienţii să aibă acces la ser­vicii de sănătate mult mai bune“, a spus Glinka.
 
Preşedintele Medicines for Europe susţine că dacă PIB per capita este mai mic decât media UE, ar trebui să se cheltuie mai mult pentru sănătate. Problema fundamentală a sistemului de sănătate din România este finanţarea, care este de două-trei ori mai mică decât ar trebui pentru a se oferi acces egal pentru toţi românii la servicii medicale.
 
Industria medicamentelor generice este responsabilă de aproximativ 60% din volumul de produse farmaceutice. Fără medicamente generice, în sistemul de sănătate s-ar cheltui sume mult mai mari, peste 100 de miliarde de euro în plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO