Companii

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Ovidiu Buluc, fondatorul şi directorul general al Farmexim

ZF Who’s who in business România. Astăzi, Ovidiu...

Autor: Corina Mirea

09.11.2015, 00:05 674

Omul de afaceri Ovidiu Buluc, 69 de ani, a pus bazele companiei Farmexim, primul jucător de pe piaţa locală care a început să facă import şi distribuţie de medicamente, în 1990. Astăzi, compania pe care el a început-o în urmă cu  peste două decenii este una dintre cele mai mari de profil de pe plan local, care înglobează atât activităţi de import şi distribuţie de medicamente, cât şi propria reţea de farmacii (Help Net).

Ovidiu Buluc a absolvit Facultatea de comerţ exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), domeniu pe care l-a şi urmărit începând cu 1968, când a început să activeze în acest sector. Din 1980 şi până când a pus bazele Farmexim el a fost şef de serviciu al Uzinexport (fosta Maşiniexport, înfiinţată în 1960).

Antreprenorul controlează acum un grup de companii cu afaceri anuale de 430 de milioane de euro şi care în ultima perioadă a început să facă mişcări importante pe piaţa farma. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Consiliul Concurenţei a publicat un document prin care se anunţa preluarea a 19 farmacii Centrofarm (deţinute de omul de afaceri Alain Bonte) de către Help Net (reţeaua de farmacii a lui Ovidiu Buluc), majoritatea fiind amplasate în centre comerciale. Aceasta este prima tranzacţie de o asemenea anvergură din ultimii patru ani (ultima „mutare“ de acest gen fiind realizată de A&D Pharma, care în august 2012 a preluat prin intermediul Sensiblu 90 de farmacii City Pharma (deţinute de grupul românesc Relad).

Retailul farma este un business de aproape 11 mld. lei anual, din care Bucureştiul are peste 4 miliarde de lei. Printre cei mai mari jucători se mai numără Sensiblu sau Dona. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO