Proprietăţi

Cât mai costă viaţa la două camere în Bucureşti: între 200 şi 350 de euro lunar. Chirie sau rată?

Cât mai costă viaţa la două camere în Bucureşti: între 200 şi 350 de euro lunar. Chirie sau rată?
12.08.2010, 23:52 96

Cea mai ieftină metodă de locuire în Bu­cureşti rămâne chiria,apartamentele cu do­uă camere din oraş fiind acum închiriate lavalori începând de la 200-220 de euro lunar, în cartiere precumBerceni sau Colentina, după ce în urmă cu doi ani la aceşti bani nuse putea în­chiria nici măcar o garsonieră, arată datele de pesite-ul imobiliar anuntul.ro.
Mai scumpă cu aproape 20%, adică 230-250 de euro, este rata lunarăla un credit ipo­tecar pe o perioadă de 30 de ani pentru achi­ziţiaunui apartament similar, de 50-55 de me­tri pătraţi în aceleaşicartiere, al cărui preţ este în prezent de 49.000-53.000 de euro.În plus, în acest caz cumpărătorii au nevoie de circa 2.500 de europentru a achita avansul minim de 5%.
Cei care vor să "scape" mai repede cu zece ani de grija credituluibancar ar trebui pentru acelaşi apartament să plătească o ratălunară de 288 - 311 euro, valabilă pentru un credit prin Prima Casăpe 20 de ani, potrivit calculatorului de rate al RaiffeisenBank.
Preţurile s-au echilibrat între cartierele Bu­cureştiului, astfelcă în intervalul 49.000-58.000 de euro pot fi găsite apar­ta­mentecu două camere atât în Colentina sau Berceni, cât şi în Militari,Titan sau Dristor, mai ieftine în Berceni, mai scumpe înDristor.
Pentru aceste apartamente ratele lunare pleacă de la 229 de euro încazul unui credit pe 30 de ani pentru un apartament în Berceni -Piaţa Sudului (49.000 de euro, 50 mp, etaj 8 din 10) şi pot ajungela 344 de euro lunar pentru un cre­dit pe doar 20 de ani luatpentru un apartament în Dristor, pe bulevardul Camil Ressu (58.500de euro, 55 mp, etaj 2 din 10).
Aceste rate sunt calculate însă ţinând cont de o rată Euribor la 3luni de 0,9%, care ar pu­tea însă creşte în viitor, pe măsură ceconsumul şi economiile europene îşi vor relua creşterea. Cu toateacestea, mai sunt cum­părători dispuşi să îşi asume acest risc,alegând să plece din chirie pentru a avea o locuinţă înproprietate.
"Dacă voi ajunge să nu mai pot plăti ratele, voi încerca să vândapartamentul şi mă voi întoarce la situaţia anterioară achiziţiei",spune Constantin V., care a cumpărat în acest an un apartament nouîntr-un ansamblu rezidenţial din Militari prin programul "Primacasă".
Constantin, care lucrează în sistemul bancar, plăteşte acum o ratălunară de 280 de euro, după ce în primăvară achita lunar o chiriede 250 de euro pentru un apartament din cartierul Dristor. "Ideeaeste că psihic ai o altă percepţie şi alt confort când spui «mă ducacasă». În plus, ştii că plăteşti ceva ce după 30 de ani ar trebuisă fie al tău. La chirie plăteam fără a primi nimic în schimb", maispune Constantin.
Pe de altă parte, numeroşi alţi tineri con­tinuă să locuiască închirie pe fondul nesi­guranţei locurilor de muncă şi a veniturilor,precum şi în aşteptarea unor noi scăderi de preţuri laapartamente.
O serie de consultanţi apreciază că pre­ţurile vor continua săscadă, în unele cazuri chiar şi cu 25-30%, în timp ce alţii spun căten­dinţa descendentă a preţurilor nu se va mo­difica până nu vorapărea primele semnale clare de creştere economică.
În ciuda progno­ze­lor făcute de către guvernanţi şirepre­zen­tanţii FMI, numeroşi economişti pun încă la în­doialăcreşterea economiei în 2011, în con­diţiile în care măsurile destimulare a inves­ti­ţiilor întârzie să apară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO