Constructii & Imobiliare

Încă un şoc pe piaţa muncii: DRÄXLMAIER închide o fabrică cu 800 de angajaţi de la Piteşti

Încă un şoc pe piaţa muncii: DRÄXLMAIER închide o...

Autor: Bogdan Alecu

27.03.2017, 17:14 53449

DRÄXLMAIER, unul dintre cei mai mari investitori germani de pe piaţa locală, care are în România în acest moment peste 15.000 de angajaţi, a anunţat că va închide capacitatea de producţie de la Piteşti, unde producea cablaje pentru Dacia şi alţi constructori auto.

„Planurile companiei au fost aprobate de managementul DRÄXLMAIER Group în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie şi au fost discutate cu reprezentanţii Blocului Naţional Sindical şi cu cei ai sindicatului reprezentativ din cadrul fabricii din Piteşti. Liderii sindicali au fost interesaţi în special de planurile de afaceri pentru locaţia Piteşti. Aceste planuri includ intenţia de restrângere a activităţii celei mai vechi fabrici DRÄXLMAIER din România, care ar putea să afecteze aproximativ 800 de persoane. în prezent, în Piteşti lucrează peste 5.500 de angajaţi DRÄXLMAIER”, spun oficialii companiei în cadrul unui comunicat.

Angajaţii companiei Lisa DLR se află deja în şomaj tehnic de la finalul lunii februarie 2017, din cauza reducerii comenzilor în cazul proiectelor gestionate de companie. ”Situaţia este rezultatul unui cumul de factori: pe de-o parte, este vorba despre reducerea firească a comenzilor în cazul produselor al cărui ciclu de viaţă se apropie de final, iar pe de altă parte unul dintre principalii clienţi a decis să-şi mute producţia în Mexic”, a declarat Bernd Schmitt, Director General Lisa DRÄXLMAIER Autopart. Ambii factori contribuie la reducerea numărului de comenzi pentru Lisa şi, deşi au fost făcute demersuri pentru a se încerca asgurarea de noi proiecte, acest lucru nu a fost posibil.

Cel mai recent model auto mutat din Europa în Mexic este Audi Q5, lansat anul trecut în cadrul Salonului Auto de la Paris.

 

”Am luat act de decizia actionarului majoritar. Asta ne-a obligat să negociem să găsim nişte soluţii, care înseamnă, pe termen scurt, un pachet de servicii suport şi de asistenţă pentru lucrătorii care îşi vor pierde locurile de muncă, dar şi despăgubiri financiare în conformitate cu predeverile Contractului Colectiv. Ne vom asista oamenii, îi vom sprijini, pentru a-şi putea găsi noi locuri de muncă”, a declarat Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical.

Angajaţii afectaţi ar urma să primească între 10 şi 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în cadrul companiei şi vor fi susţinuţi să se reintegreze cât mai repede pe piaţa muncii.

“Pentru noi este foarte importantă dezvoltarea în România, cu atât mai mult cu cât aici se află peste 20% din numărul total de angajaţi ai Grupului. Piaţa este foarte dinamică, iar în relaţia cu clienţii noştri avem nevoie de adaptare rapidă. Prin urmare, ne concentrăm planurile astfel încât să le oferim un pachet de servicii optim: eficient, accesibil şi produse la cele mai înalte standarde. în plus, în Piteşti dezvoltăm activităţi de cercetare care asigură un mediu competitiv pentru specialiştii în IT şi inginerie. Susţinem generaţiile viitoare prin implementarea sistemului de învăţământ dual în toate regiunile în care ne desfăşurăm activitatea în România, având deja peste 200 de tineri pe care îi pregătim pentru viitor”, a declarat Tobias Nickel, Director de Comunicare al DRÄXLMAIER Group.

În 2017, DRÄXLMAIER va pune accent în continuare pe dezvoltarea atelierelor-şcoală destinate elevilor de la şcoala profesională în regim dual. în acest moment, există deja două astfel de ateliere, în Braşov şi Timişoara şi sunt în proces de amenajare atelierele din Piteşti, Satu Mare şi Hunedoara. Acestea vor fi dotate cu echipamente şi utilaje noi şi performante.Compania se implică în dezvoltarea noilor generaţii de specialişti încă din 2012.

De asemenea, grupul german îşi dezvoltă afacerea în România, investind peste 150 de millioane de euro până în 2018 într-un amplu proces de extindere. Lucrările de construcţie din Hunedoara şi Braşov au fost deja demarate. În Piteşti va fi continuată activitatea în Centrul de Dezvoltare Inginerie şi IT, producţia în cadrul celei mai noi companii, în timp ce prima companie înfiinţată ar putea fi închisă. Investiţia în regiune va continua prin susţinerea sistemului de învăţământ dual, precum şi a programului de internship şi a celui de predare de cursuri iniţiate în cadrul Universităţii Piteşti.

DRÄXLMAIER Group va investi, până la finele anului, în special în dezvoltarea unităţilor de producţie din Hunedoara şi Braşov. În Hunedoara, suprafaţa fabricii actuale se va dubla practic, lucrările urmând să fie gata în 2017, iar în Braşov urmează ca, în perioada următoare, să înceapă activitatea de producţie în a treia hală. în Timişoara, volumul de lucru este tot mai mare, la fel ca în Satu Mare, unde campania de recrutare demarată anul trecut este în plină desfăşurare pentru a asigura forţa de muncă necesară volumelor de lucru în creştere.

Până acum, compania a investit peste 500 de millioane de euro în România, beneficiind de susţinerea şi implicarea unei echipe de 15.000 de angajaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO