Proprietăţi

Topul celor mai mari şantiere imobiliare blocate în Bucureşti: zece proiecte de 800 mil. euro stau îngheţate de câţiva ani - GALERIE FOTO

Topul celor mai mari şantiere imobiliare blocate în Bucureşti: zece proiecte de 800 mil. euro stau îngheţate de câţiva ani

Autor: Cristi Moga

09.06.2012, 09:35 4399

Câteva zeci de investitori imo­biliari au fost prinşi pe picior greşit de criza din piaţa imobiliară începută în urmă cu circa patru ani şi care pare să nu se mai termine, valoarea investiţiilor blocate fiind estimată la circa 800 de milioane de euro doar pentru cele mai mari zece proiecte din Bucureşti începute şi stopate ulterior, potrivit datelor ZF.

În timp ce unele proiecte, precum Flo­reasca City, format din mallul Promenada şi turnul Sky Tower, au fost repornite după mai mulţi ani de "linişte" pe şantier, la alte dezvoltări investitorii caută încă potenţiali clienţi şi surse de finanţare sau au intrat deja în insolvenţă sau faliment.

Cel mai important proiect din Bucureşti la care s-a lucrat în ultimii ani, dar a fost blocat de situaţia din piaţa imobiliară este ansamblul Dâmboviţa Center, ce va fi rea­lizat pe platforma din spatele Casei Radio, construcţie care a suferit modificări impor­tante în vederea transformării într-un proiect imobiliar.

Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului, a stopat toate investiţiile din România în 2009, dar în acest an a anunţat că ar putea reîncepe lucrările la proiect prin realizarea unei clădiri de birouri. Cu toate acestea, deocamdată pe şantierul de lângă Spitalul Universitar nu se vede nicio mişcare.

Al doilea outlet, blocat

În spatele magazinului de mobilier kika din Militari, familia Chang a anunţat din 2008 că va dezvolta un al doilea centru comercial de tip outlet în Bucureşti (după proiectul Fashion House situat în apro­piere), dar Mega Designer Outlet, cum tre­buia să fie numit proiectul, a fost abandonat la stadiul de structură metalică de mai mulţi ani.

În materie de clădiri de birouri, cel mai avansat proiect a cărui construcţie a fost stopată este clădirea Anchor Plaza Metropol de pe bulevardul Timişoara, la care com­pania Anchor Grup a oprit lucrările din iarna anului 2008, la finalizarea lucrărilor de structură. Până în prezent compania nu a reluat lucrările la imobilul a cărui suprafaţă închiriabilă se ridică la 33.600 mp.

Pe de altă parte, Avrig 35, compania fon­dată de omul de afaceri Alexander Hergan, a oprit lucrările la o clădire de birouri situată în apropierea Pieţei Obor la stadiul realizării parcării subterane, în timp ce grupul belgian Atenor a amânat în ultimul an finalizarea primei clădiri a parcului de afaceri Hermes Business Campus din Pipera.

Pe de altă parte, numeroşi alţi dez­voltatori din piaţa de birouri precum River Invest (la Semănătoarea), Adama sau Ma­rius Ivan (în Pipera) au rămas cu gropile pentru fundaţie săpate, dar nu au realizat alte lucrări importante la proiecte de zeci de mii de metri pătraţi fiecare.



Blocajul rezidenţial: 2.800 de apartamente

Cinci dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale cu lucrările stopate de mai mulţi ani în Bucureşti sunt Planorama (au fost finalizate doar 280 din cele 1.100 de apar­tamente), Primăvara Lujerului (1.000 de apartamente), Laguna Residence (500 de unităţi), Cortina Residence (270 de unităţi) şi proiectul început de George Becali în Pipera, format din 228 de apartamente.

Cele cinci proiecte însumează aproxi­mativ 2.800 de locuinţe abandonate la diverse stadii de execuţie, iar pentru unii dezvoltatori s-au pronunţat deja decizii în instanţă de intrare în insolvenţă sau faliment, ca urmare a incapacităţii de rambursare a creditelor.

De altfel, dintre segmentele pieţei imobiliare, domeniul rezidenţial a fost cel mai lovit de criza ultimilor ani şi pare a fi cel care îşi revine cel mai greu în prezent, în condiţiile în care cererea şi creditarea rămân la un nivel scăzut.

Mai devreme sau mai târziu, cu aceiaşi dezvoltatori sau cu alţii, proiectele analizate probabil vor fi realizate, ceea ce ar însemna un impuls dat pieţei construcţiilor de peste jumătate de miliard de euro, potrivit estimărilor ZF.

Pentru aceasta însă economia trebuie să prezinte un avans mai consistent, iar vechile calcule privind preţurile la care pot fi închiriate sau vândute aceste proiecte trebuie refăcute "de la zero".

Dâmboviţa Center

  • 330 mil. euro este ultima valoare de piaţă la care a fost estimat proiectul din zona Eroilor;

  • 600.000 mp este suprafaţa construită a proiectului, care ar putea fi finalizat până în 2016;

  • Proiectul prevede realizarea unui centru comercial, clădiri de birouri, hotel de cinci stele şi centru de conferinţe;

  • Proiectul este dezvoltat de firma israeliană Plaza Centers, care a sistat în 2009 lucrările la toate proiectele din România.



Mega Designer Outlet

  • 80 mil. euro era valoarea investiţiei anunţată în 2008 pentru centrul comercial de tip outlet Mega Designer, proiectat la ieşirea din Bucureşti spre Piteşti;

  • 38.600 mp era suprafaţa închiriabilă a celor două faze ale centrului comercial dezvoltat pe un teren de 17 hectare;

  • Proiectul este dezvoltat de firma Mega Company, cu acţionari americani de origine chineză, iar lucrările au fost oprite la sfârşitul anului 2008.


Anchor Plaza Metropol

  • 50 mil. euro a fost investiţia anunţată în 2008 pentru realizarea clădirii de pe bulevardul Timişoara din Bucureşti;

  • 33.600 mp este suprafaţa închiriabilă prevăzută pentru imobilul cu 12 etaje;

  • Proiectul este dezvoltat de compania Anchor Grup, are a mai realizat în Bucureşti proiectele Bucureşti Mall, Plaza România, Anchor Plaza şi InCity Residences.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO