Eveniment

11 martie 2022 – Paharul cu visuri: Căutări. Recomandările lui Cătălin PĂDURARU – VINARIUM

11.03.2022, 19:30 198

Să ştiţi că şi prin breasla mea mişună potenţiali dictatori. Din fericire, chiar dacă le ştiu ei pe toate (în timp ce toţi ceilalţi greşesc), chiar dacă dau „scoruri” finale în nume propriu (ce rost are să-ţi confrunţi părerea/percepţia cu cea a unui grup?!), omuleţii noştri nu ajung la „putere” pentru simplul motiv că ei sunt mulţi, iar „bula” le este relativ mică. Un exemplu bun de evaluare a vinurilor rămân concursurile foarte mari care subscriu regulamentelor OIV/VINOFED. În această familie educată se află şi VINARIUM alături de „fraţi/surori” ca Berliner Wine Trophy, Asia Wine Trophy, Catad’Or, Citadelles du Vin, Le Mondial des Vins Blanc, Séléctions Mondiales de Vins Canada, Vinalies Internationales, Concurso Internacional Bachus, Danube Wine Challenge, Mondial des Pinot, Mondial des Vins Extremes, Portugal Wine Trophy, Mondial du Merlot et Assemblages, Mondial du Chasselas şi VINAGORA. VINAGORA este concursul vecinilor noştri din Ungaria, o piaţă neexplorată (cu puţine excepţii de prezenţă, dintre care cele ale producătorilor români etnici maghiari sunt cu adevărat vizibile). Nu am elemente de măsurare pentru a stabili permeabilitatea pieţei ungureşti pentru produsul românesc şi cu atât mai puţin pentru vinul nostru. Totuşi, fie doar şi pentru a încerca să stimulăm apetitul ungurilor pentru vinurile româneşti, cred că ar fi justificată intrarea în „turnirul” budapestan. Şi, pentru că producătorii români beneficiază de o extensie a termenului de înscriere, las linkul VINAGORA aici.

 

1.  Thesaurus Wines, NAADIA „Le Nouveau Blanc” – Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel 2020

E un vin care se ţine de cuvânt. Scrie pe etichetă Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel?! Scrie. Ei, asta găseşti în degustare. Arome puternice, complementare, chiar dacă neaşezate pe portativul notelor din Lumea Nouă. E un vin puternic, rar prin faptul că se „leagă” perfect de gastronomie, dar, în acelaşi timp, putând fi „solist” o seară întreagă. Flori de câmp proaspăt uscate, gutui, pepene galben, prune albe (aurii), condimente, ceară de fagure. În final se insinuează o tuşă citrică, la concurenţă cu căldura dată de nivelul de alcool (14%). Dealurile Silagiului, o Denumire de Origine Controlată, care îşi (re)defineşte sub ochii noştri personalitatea.

Pe site-ul producătorului www.thesauruswines.ro îl găsiţi aici.

 

2. Crama Gabai – Chardonnay 2020

Până acum 20 de ani, D.O.C. Murfatlar era în atenţia iubitorilor de vin doar prin cele două entităţi (una particulară şi una de stat) care purtau acest nume. O confuzie pe această temă persistă nefericit şi astăzi. De aceea, toţi operatorii care s-au hotărât să „recupereze” Murfatlarul (ca D.O.C.) au avut multe greutăţi în afirmare. Gabai este o cramă mică, dar una care (am mai spus-o) face progrese evidente de la an la an. Poate că acest Chardonnay nu este „iconic”, poate că nu are caracteristicile impuse în timp de marii campioni internaţionali ai soiului. Este, însă, cu siguranţă o expresie frumoasă şi onestă a terroir-ului estic al Murfatlarului. Pere piperate (cele din Bistriţa, din care familia Brendea face o tărie memorabilă!), piersici, piper verde, coajă de măr, seminţe de pin, zest de lămâie şi grepfrut. Acesta din urmă rămâne şi în postgust. Voi continua să urmăresc evoluţia Gabai. Până la o nouă testare, haideţi să ne întâlnim aici.

 

3. Lacerta Winery, 10th Anniversary – Cabernet Sauvignon & Shiraz 2011

Lacerta s-a „născut” sub semnul unei zodii norocoase şi n-a dezamăgit cu nicio recoltă. Privind – prin acest vin – în trecut, înţelegi de ce. Dacă în 2011 a fost fixat acest nivel de calitate (şi de farmec), tot parcursul de până astăzi îl putem numi o paradă triumfală. Bun. Vinul poate fi cumpărat şi pentru experienţa gustativă în sine, cât şi ca „marker” istoric. Culoarea este bine aşezată într-un drapaj roşu cu discrete şi fireşti irizări cărămizii. Olfactiv, suntem tentaţi de baleiajul între fructe de pădure (bine coapte), dulceaţă de afine (închegată) şi o delicioasă tartă de prune. Debutul în „palat” este marcat de roşcove şi aronia, parcursul fiind o spirală care trece prin cacao, ciocolată neagră, afine uscate, cireşe negre confiate, cuişoare, scorţişoară şi goji (care dă un plăcut contrapunct „molatec”). Un vin eveniment, o şansă pentru noi în a înţelege valoarea care se creează, astăzi, în Finţeşti, Dealu Mare.

 

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă”, Sezonul 3, de pe TVR2! Sâmbăta de la 17:00 şi Duminica, în reluare, de la 12:00.

Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” este pe TVRPlus.

Pe YouTube VINARIUM am afişat episoade cu subtitrare în limba engleză!

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO