Eveniment

170 mil. € gratis de la UE pentru companiile cu maxim 9 angajati

09.11.2009, 23:10 40

Firmele care au pana la noua salariati pot sa depuna incepand cu23 noiembrie proiecte pentru a primi fonduri europenenerambursabile in cuantum de pana la 200.000 de euro pentruachizitionarea de calculatoare, software, imprimante, plotere,mobilier de birou, scaune stomatologice, echipamente medicale,renovare sau constructia unui sediu, in cadrul ProgramuluiOperational Regional (POR), domeniul 4.3 "Sprijinirea dezvoltariimicrointreprinderilor".

Contributia microintreprinderii este de minim 30% din valoareacheltuielilor eligibile ale proiectului precizate in Ghidulsolicitantului care poate fi vizualizat pe pagina de internetinforegio.ro.

"Pasii pe care trebuie sa-i parcurga cei care doresc sa depunaproiecte sunt: completarea cererii de finantare si a unui plan deafaceri pe care le gaseste in Ghid, precum si completarea unuiminim de documente de tip declaratii", spune Dan Nicula, directorulAgentiei pentru dezvoltare regionala Bucuresti-Ilfov.

Firma trebuie sa mearga sa depuna dosarul de finantare incepandcu 23 noiembrie la sediul agentiilor pentru dezvoltare regionala decare apartine localitatea unde se va derula proiectul.

"Proiectele sunt cu depunere continua, adica se merge peprincipiul primul venit-primul servit. Primul proiect depus, careintruneste punctajul minim, va fi aprobat pentru finantare.Sistemul se aplica in ordinea cronologica a depunerii proiectelorpana cand bugetul alocat este epuizat", explica Nicula.

"Practic de la momentul depunerii proiectului, in maxim doualuni ar trebui ca firma sa primeasca raspunsul daca este sau nuacceptata pentru a primi finantarea, asta inseamna ca dosarul atrecut de etapele de verificare administrativa sitehnico-economica. Pana la semnarea contractului cu beneficiarulperioada medie ar trebui sa fie de patru luni de la depunereadosarului", mentioneaza directorul Agentiei pentru dezvoltareregionala Bucuresti-Ilfov.

La nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov, din 62 de proiecte depuseanul trecut de microintreprinderi, doar 38 au ajuns in faza decontractare, din care opt au renuntat pe parcurs la derulareaproiectului. "Mai avem fonduri pentru microintreprinderi in cuantumde 15,5 mil. euro pe care trebuie sa-i contractam pana in 2013",spune Nicula.

Bugetul alocat la nivelul intregii tari pentru perioada2007-2009 acestei operatiuni se ridica la suma de 200 de milioanede euro, din care sunt in derulare pana in prezent proiecte cu ovaloare cumulata de circa 30 de milioane de euro.

Incepand cu acest an, microintreprinderile pot sa beneficieze side o prefinantare de maximum 35% (fonduri acordate in avans pentrua incepe derularea proiectului), pentru care este nevoie de ogarantie bancara.

Fata de anul trecut, firmele de consultanta nu mai pot beneficiade finantare in cadrul acestui program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO