Eveniment

200 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor de fonduri UE de la inceputul anului. Rata de absorbtie a crescut la 8,8%

200 mil. euro au intrat in conturile beneficiarilor de fonduri UE de la inceputul anului. Rata de absorbtie a crescut la 8,8%
07.05.2010, 00:00 30

Pana in 2013, Romania are la dispozitie fonduri structurale de19,2 mld. euro, aproape jumatate din aceasta suma, respectiv 8,6mld. euro, fiind alocata pentru primii patru ani de la aderare.

De la inceputul anului trecut, cand s-au facut primele plati,beneficiarii au primit aproape 800 mil. euro, ceea ce inseamna orata de absorbtie de 8,8% din banii disponibili pentru perioada2007-2010. Daca ne raportam insa la sumele alocate pana in 2013,rata de absorbtie se ridica la 4%. Luna aprilie este una dintrecele mai bune luni, in ceea ce priveste atragerea banilor de laUniunea Europeana (UE), fiind realizate plati de circa 51 mil. euro.

"Din punct de vedere financiar, in primele luni ale acestui an,care in mod traditional sunt lente din punct de vedere alabsorbtiei, s-au platit circa 200 de milioane de euro, nivelulcumulativ apropiindu-se de 800 de milioane de euro", spune StefanCiobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS).

La nivel de proiecte care au primit unda verde pentru finantareaeuropeana, in aprilie au fost semnate 49 de contracte, cu o valoaretotala de 122,5 mil. euro, din care 75,5 mil. euro reprezintacontributia UE.

Numarul proiectelor depuse pentru obtinerea finantariinerambursabile a crescut in aprilie cu 528, in total, de ladeschiderea programelor europene, autoritatile care gestioneazafondurile structurale primind pentru evaluare si selectie 16.621 deproiecte. Valoarea totala a acestora se ridica la peste 36 mld.euro, din care finantarea europeana solicitata este de 24 mld.euro, ceea ce inseamna de aproape trei ori valoarea bugetuluidisponibil pentru perioada 2007-2010.

Dintre acestea au trecut de primele etape de evaluare aproape4.300 de proiecte, cu o valoare totala de 9,75 mld. euro si care ausolicitat fonduri europene in cuantum de peste 6,5 mld. euro. Circa2.500 de proiecte care au cerut fonduri europene in cuantum depeste 4,2 mld. euro au fost semnate si se afla in implementare.

"In primele patru luni ale acestui an a continuat tendintaascendenta la nivel de proiecte depuse si aprobate, precum si lanivel de contracte de finantare semnate cu beneficiarii. Prinurmare, numarul de proiecte aprobate de la lansarea ProgramelorOperationale se apropie de 4.300, cu o valoare cumulata de 9,7miliarde euro si au fost semnate 2.500 de contracte, cu o valoareeligibila de 5,3 miliarde de euro", mai spune Stefan Ciobanu.

Din platile de 800 de milioane de euro realizate catrebeneficiari, circa 65%, respectiv 525 mil. euro, sunt prefinantari,adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepeproiectele cu fonduri comunitare. Restul de 275 mil. euroreprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor.In luna aprilie, rambursarile catre beneficiari s-au ridicat lapeste 20 mil. euro, in timp ce prefinantarile acordate au fost de31 mil. euro.

Cei mai putini bani absorbiti, raportat la alocarea din ultimiipatru ani, raman in continuare pentru transport (1,9%), pentrudezvoltarea capacitatii administrative (2,12%) si pentru asistentatehnica (2,26%), unde principalii beneficiari sunt autoritatilelocale si centrale.

Pe primele locuri la absorbtia de fonduri se afla programuldedicat cresterii competitivitatii economice (11,33%), programuldestinat mediului (10,07%) si cel pentru dezvoltarea regionala(16,66%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO