Eveniment

25,8% din actiunile Petromidia raman sub sechestru

18.05.2006, 00:00 20

Tribunalul Bucuresti a admis ieri cererea de ridicare a sechestrului asigurator instituit de procurorii Parchetului instantei supreme asupra bunurilor mobile sau imobile ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), dar a decis mentinerea sub sechestru a unui pachet de 25,8% din actiuni, detinute de The Rompetrol Group.

"Am facut recurs (la Curtea de Apel Bucuresti - n.r.) cu speranta ca vom obtine inlaturarea si a restului sechestrului, fie in cadrul recursului declarat de Rompetrol Rafinare, fie in cursul judecarii plangerii introduse de The Romeptrol Group, care are termen 7 iunie", au declarat reprezentantii companiei.

Actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare, cu 50,59% din actiuni, este The Rompetrol Group NV, al carui presedinte si director general este omul de afaceri Dinu Patriciu.

La sfarsitul lunii februarie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a cerut instituirea sechestrului asigurator pe un pachet de 25,8% din actiunile Rompetrol Rafinare, aflate in proprietatea Rompetrol Group, precum si pe bunurile mobile sau imobile ale Rompetrol Rafinare.

Oficialii Rompetrol au precizat ca ordonanta prin care s-a instituit sechestrul nu individualizeaza care anume bunuri mobile sau imobile ale Rompetrol Rafinare urma sa fie efectiv sechestrate.

In ceea ce priveste instituirea sechestrului pe actiuni, reprezentantii companiei au afirmat ca s-a pus sechestru doar pe 25,8%, si nu pe toate actiunile detinute de Rompetrol Group la Rompetrol Rafinare pentru ca restul se aflau sub gaj.

In dosarul in care sunt cercetati cei doi cetateni americani Philip Stephenson si Colin Hart, Curtea de Apel Bucuresti a anuntat ca va lua in discutie cererea de arestare a celor doi pe 13 iunie.

Rompetrol Rafinare a obtinut in 2005 un profit net de 186,35 milioane de lei (63,9 mil. dolari), de aproape sase ori mai mare fata de 2004, si o cifra de afaceri de 5,7 miliarde de lei (1,98 mld. dolari).



Luca, audiat in cazul datoriilor Rafo catre Petrom

Procurorii instantei supreme l-au audiat ieri in calitate de martor pe Liviu Luca, presedintele Federatei Sindicatelor Libere Petrom, in legatura cu datoriile pe care rafinariile Darmanesti si Rafo Onesti le-au inregistrat catre SNP Petrom, in contul livrarilor de titei. Liderul de sindicat Liviu Luca a reprezentat salariatii in conducerea Petrom, in perioada in care s-a hotarat preluarea creantei companiei de catre stat si apoi transformarea datoriei in obligatiuni, informeaza surse judiciare. In luna februarie 2003, SNP Petrom a sistat livrarile de titei catre rafinaria din Onesti. Aprovizionarile din perioada 2001-2002 au fost garantate de catre Rafo prin patru contracte de garantie reala mobiliara asupra produselor petroliere, in valoare de 1.550 miliarde lei. De asemenea, Rafo a constituit o forma suplimentara de garantie constand intr-o conventie de esalonare la plata, autentificata la notariat, cu titlu executoriu asupra intregului patrimoniu al rafinariei. In ceea ce priveste rafinaria Darmanesti, datoriile catre Petrom se ridicau, la sfarsitul anului 2000, la 1.200 miliarde lei (55 mil. dolari). In anul 2001, rafinaria a mai acumulat o datorie de 480 miliarde lei (15 mil. dolari) catre SNP. In octombrie 2004, Rafo avea de returnat Ministerului Finantelor, principalul creditor, peste 8.000 mld. lei, in timp ce datoriile catre Petrom au ajuns la 2.258 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO