Eveniment

285.000 de euro de la UE pentru softuri de proiectare

04.08.2009, 19:40 80

Firma Prodesign Engineering din Bucuresti, care ofera serviciide proiectare si consultanta generala in constructii, precum simanagementul de proiect si care anul trecut a avut o cifra deafaceri de 1,5 mil. euro, va obtine de la UE aproape 190.000 deeuro pentru achizitionarea unui soft de proiectare performant, deechipamente IT si a unui sistem de plotare.

Calin Helput, care este de profesie inginer constructor siabsolvent de drept, a infiintat firma in 2006 impreuna cu fratelesau. "Anul trecut, cand era boom in constructii, nu reuseam safacem fata numarului mare de proiecte. In plus voiam sa creemlocuri de munca si sa deschidem doua puncte de lucru noi inTimisoara si Cluj. Am aplicat pentru fonduri structurale in ideeade a spori capacitatea de proiectare si a dubla numarul de angajatiprin achizitionarea de programe de proiectare performante, sistemeIT si a unui sistem de plotare", spune Helput, managing partner alProdesign Engineering.

Compania a depus un proiect in cadrul Programului OperationalRegional (POR), operatiunea 4.3 "Sprijinirea dezvoltariimicrointreprinderilor" care se numeste "Dezvoltarea capacitatii deproiectare prin achizitia de echipamente si crearea unor noi echipede proiectanti". Proiectul care are o valoare toata de 285.000 deeuro, din care circa 180.000 de euro sunt fonduri europene, a fostdepus anul trecut pe 6 iunie si a fost semnat pe 21 mai anulacesta. "A durat aproape un an pana sa semnam contractul, ceea ceeste foarte mult. Parametrii pe care i-am calculat anul trecut suntcu totul diferiti de ceea ce este anul acesta, iar piata deconstructii merge prost. Daca banii veneau in septembrie nu eranicio problema in implementarea proiectului. Acum ne gandim dacavom putea sa sustinem fianciar investitia pana la capat si dacamerita sa investim", spune Helput.

Compania are ca termen de implementare pentru prima faza aproiectului sfarsitul lunii august. "Am demarat procedura deachizitie, dar cu o temere ca piata de constructii va scadea si maimult. Nu cred ca «Prima casa» va avea efect asupra pieteiconstructiilor. Am realizat caietul de sarcini si mai avem termende o luna pana sa achizitionam echipamentele. Inca ne gandim dacasa ducem pana la capat proiectul", spune Helput.

Compania are in prezent 14 angajati, dintre care 10 proiectanti,iar in urma implementarii proiectului Helput spune ca din calculelede anul trecut intentiona sa ajunga la 25 de angajati. "Anul acestane descurcam mai greu. Avem in derulare contracte mari semnate incade anul trecut si care nu au fost stopate. In prezent suntem infaza de a contracta un nou proiect in Bucuresti. Tot in capitalaavem un proiect pentru constructia unei cladiri de birouri cu osuprafata de 40.000 mp, proiectarea unui hipermarket Kaufland si aunui hotel in Dorobanti", explica Helmut care estimeaza o cifra deafaceri de 0,75 mil. euro pentru acest an, cu 50% mai putin fata deanul trecut.

Cine ia banii

Compania: Prodesign Engineering

Obiect de activitate: servicii de proiectare si consultantagenerala in constructii, managementul de proiect

Proiectul: "Dezvoltarea capacitatii de proiectare prin achizitiade echipamente si crearea unor noi echipe de proiectanti"

Valoarea totala a proiectului: 285.000 de euro

Suma pe care o primesc de la UE: 180.000 de euro

Cifra de afaceri in 2008: 1,5 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO