Eveniment

3 mil. euro, de plata pentru terenurile autostrazii Bechtel

09.12.2004, 00:00 10

Locuitorii din judetele Bihor si Cluj mai au de primit aproximativ 3 mil. euro, reprezentand sumele restante din achizitionarea terenurilor expropriate in vederea construirii autostrazii "Transilvania".
Nemultumiti ca nu si-au primit banii nici dupa trei luni, cativa localnici ai comunei clujene Ciurila au protestat din nou in fata Primariei. Intr-o prima etapa, aici s-au facut plati de 35 mld. lei (875.000 de euro) pentru 101 persoane.
"In a doua etapa mai trebuie despagubite 300 de persoane din judetul Cluj, dintre care doar 20 din localitatea Ciurila. Este vorba despre persoanele care aveau procesele verbale semnate mai tarziu, pentru ca ceilalti au primit banii de mai bine de o luna", a declarat pentru ZF Transilvania, Valentin Cuibus, prefectul judetului Cluj. La randul lor localnicii afirma ca au de primit mai multe miliarde de lei si ca termenul stabilit prin contract a expirat de cateva luni. Oamenii urmau sa isi primeasca banii in 15 de la semnarea contractelor.
"Nu ne-au dat nimic. Pe mine m-au purtat pe drumuri, sa ma duc la Cluj la CEC, pe unii i-au trimis la Turda, insa nu-s nicaieri banii si terenurile sunt pline de pamant, nu le mai putem lucra", a declarat unul dintre localnicii nemultumiti. "Din august suntem mintiti ca ne vin banii", a spus un alt satean.
Pe terenurile expropriate, lucrarile la autostrada au inceput deja, iar satenii spun ca, daca nu isi primesc cat mai repede banii, vor bloca atat lucrarile pe santier, cat si drumul care trece prin comuna.
"Creditul pentru aceste plati s-a creat cu un sindicat bancar din Austria care finanteaza intregul contract. Sistemul birocratic dureaza, noi am trimis actele pentru efectuarea platillor la Viena, au fost vazute de avocati, iar acum urmeaza sa fie trimisi banii. Acesta este sistemul, nu avem ce sa facem", a declarat pentru ZF Transilvania, Mircea Pop, director general adjunct in cadrul Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. El a mai spus ca primele plati se vor face vineri si luni, iar pana la sfarsitul saptamanii viitoare atat muzeele, cat si toti localnicii care au semnat documente de expropiere vor avea banii in cont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO