Eveniment

Acordul CETA (UE şi Canada) este o oportunitate ca România să fie mai vizibilă în spaţiul extraeuropean pentru că am rămas captivi la exporturi în Uniunea Europeană

Kevin Hamilton (stg.), ambasadorul Canadei în România şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României

Kevin Hamilton (stg.), ambasadorul Canadei în România şi Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României

Autor: Simona Tatu

05.04.2017, 00:03 258

Acordul CETA (Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada) reprezintă o oportunitate pentru România, în sensul în care va avea posibilitatea să se conecteze cu ţările din afara UE şi să fie mai vizibilă în spaţiul extraeuropean.

„Având în vedere structura noastră economică, CETA nu poate decât să ne avantajeze, ne deschide oportunităţi în lume. Marele nostru dezavantaj este că am rămas captivii Uniunii Europene, suntem un angrenaj pentru economia mare europeană. Cred că trebuie să avem curaj să ieşim din graniţele UE în ceea ce priveşte comerţul. Acest acord ne dă şansa să ne calificăm. România are 70% comerţ intercomunitar şi doar 15% comerţ european şi extraeuropean“, a spus Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Acordul (CETA) va aduce beneficii mediului de afaceri din întreaga UE prin eliminarea barierelor tarifare în proporţie de 98%. În urma adoptării acordului, sectorul agro-alimentar va beneficia de o reducere a taxelor de 93%. „Beneficiile acordului CETA sunt în favoarea mediului de afaceri, sunt elimi­nate circa 98% din barierele tarifare, cel puţin în do­meniul produselor agroali­mentare vorbim de 93% din taxe. Se reduc taxele vamale şi se face mai uşor schimbul de forţă de muncă. De asemenea, avem promisiunea că de la 1 decembrie vom călători fără vize în Canada“, a spus Mihai Daraban.

Schimbul comercial între Ro­mânia şi Canada a început să scadă în perioada 2014-2015, dacă în 2013 totalul de importuri şi exporturi era de 232,3 mil. euro, în 2015 schimburile comerciale aproape că s-au înjumătăţit, ajungând la 135,8 mil. euro. În primele 10 luni ale anului 2016, România a exportat de 99,3 mil. euro şi a făcut import de 65,6 mil. euro din Canada, potrivit datelor Ministerului Mediului pentru Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA). „Cred că în viitor exportul de servicii va conta mult mai mult decât schimburile comerciale de marfă. Cred în ieşirea mediului de afaceri pe spaţiile extraeuropene mai mult de zona de servicii, participarea la licitaţii publice internaţionale, fie în mod direct, fie ca subcontractori ai marilor contractori din lume“, a mai spus Mihai Daraban. În acest moment, la nivelul UE doar 13% din IMM-uri exportă în afara Eu­ropei. Susţinătorii acordului estimează că volumul expor­turilor din Europa către Canada va creşte până la 24%.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României, acordul CETA a fost votat de Parlamentul European, dar urmează să fie adoptat după ce fiecare parlament al ţărilor din Uniunea Europeană îl va aproba. „Este o chestiune de săptămâni, este o chestiune de negocieri. Fiecare parlament al celor 27 de ţări din UE trebuie ratificat.

Pentru români, libera circulaţie începe cu 1 decembrie 2017, dar noi suntem mai mult interesaţi de barierele tarifare şi taxele vamale decât de libera circulaţie. Libera circulaţie nu a fost un impediment pentru mediul de afaceri, cine a vrut şi-a luat viză şi a călătorit. Pe noi ne interesează aspectele stric economice“, a completat Mihai Daraban. 

Înţelegerile dintre UE şi Canada privind acordul CETA au fost finalizate în urmă cu aproape trei ani, dar a fost semnat abia în octombrie 2016, din cauza opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO