ZF 24

Aeroportul din Iaşi a investit 32 mil. € într-o pistă nouă din care lipsesc 250 de metri

Aeroportul din Iaşi a investit 32 mil. € într-o...

Autor: Andreea Neferu, Florin Gheţău

22.08.2014, 00:04 2407
Noua pistă de aterizare-decolare a Aeroportului Iaşi, care a costat 139 de milioane de lei (32 de milioane de euro), a fost inaugurată ieri, la un an de la demararea lucrărilor. Deocamdată doar 2.150 de metri din cei 2.400 de metri ai pistei au fost inauguraţi, urmând ca până în noiembrie să fie finalizată întreaga lucrare.

Proiectul face parte din programul de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Iaşi, care cuprinde, pe lânga construcţia pistei, extinderea parcării aeronavelor şi construcţia unui nou terminal de pasageri. Proiectul beneficiază de finanţare europeană în valoare totală de 56,7 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare, la care au asistat peste o mie de persoane, au participat şi ministrul transporturilor Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, primarul Gheorghe Nichita, parlamentari şi şefi de instituţii din Iaşi. De asemenea, la ceremonie au fost prezenţi prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu şi Simona Man, preşedinte al PPDD.

Ministrul transporturilor Ioan Rus a spus că România nu poate fi legată de Uniunea Europeană cu lanţuri, ci prin infrastructură, el adăugând că „provinciile româneşti sunt unite, dar nu sunt integrate“.

„Dezvoltarea Iaşiului înseamnă dezvoltarea Moldovei, iar dezvoltarea Moldovei înseamnă dezvoltarea României“, a afirmat ministrul transporturilor.

Noua pistă de aterizare-decolare a Aeroportului Internaţional Iaşi a fost construită de UTI Grup în asociere cu Max Bogl România şi Vega '93.

Directorul Aeroportului Iaşi, Marius Bodea, a spus că lucrările la noua pistă au fost finalizate cu aproape un an mai devreme faţă de termenul stabilit prin contract cu constructorii. „Sunt trei milioane de metri cubi de pământ excavaţi. S-a lucrat pe teren minat, pentru că s-a găsit muniţie“, a spus Marius Bodea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO